Poolse premier boos op Cameron om migratie

De kritische opstelling van de Britse regering over arbeidsmigratie in de Europese Unie begint de Britse relatie met Midden- en Oost-Europese landen te schaden.

De Poolse premier Donald Tusk beklaagde zich gisteren in een telefoongesprek met zijn Britse collega David Cameron over diens recente uitlatingen over Poolse arbeidsmigranten. Zij zouden volgens Cameron in het Verenigd Koninkrijk kinderbijslag opstrijken voor hun gezinnen in Polen.

„Onacceptabel”, zei Tusk gisteren. „Niemand heeft het recht de Polen apart te noemen als groep die bepaalde rechten schendt.” Tusk zei zijn veto te zullen uitspreken over Britse plannen arbeidsmigratie in de EU verdragsrechtelijk te beperken.

Volgens officiële cijfers wonen er zo’n 640.000 Polen in het Verenigd Koninkrijk. Onofficiële schattingen gaan uit van een miljoen.

Het Verenigd Koninkrijk was na de val van het IJzeren Gordijn de EU-lidstaat die het meest aandrong op snelle EU-uitbreiding met voormalige communistische landen. De Britse Conservatieven, de partij van Cameron, onderhielden bovendien een bijzondere band met de Polen. Oud-premier Margaret Thatcher steunde de Poolse anti-communistische oppositie.

Maar die relatie verslechtert nu. Cameron verwijt de vorige Labour-regering dat deze te veel migranten uit Midden- en Oost-Europa heeft toegelaten. De Poolse Boerenpartij, een kleine coalitiepartij, heeft opgeroepen tot een boycot van de Britse supermarktketen Tesco. (AP, AFP)