Nog een hapje giraf voor de Vesuvius uitbarst?

Giraffenvlees, dat was het laatste dat enkele inwoners van Pompeï aten, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Volgens een rapport dat recent werd gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Archaeological Institute of America in Chicago, hielden de voormalige inwoners van Pompeï van geraffineerde en exotische gerechten met flamingo, zee-egel en giraf. Totdat de uitbarsting van de Vesuvius op 24 augustus in het jaar 79 na Christus de stad vernietigde. Archeologen van de Universiteit van Cincinnati werken al ruim tien jaar aan opgravingen in twee havenbuurten van Pompeï waar veel handel werd gedreven. In deze buurten, waar vooral mensen uit de middenklasse woonden, bevonden zich een twintigtal restaurants. De onderzoekers ontdekten overblijfselen en afval van maaltijden, waaronder een giraffenpoot. Volgens historicus Steven Ellis, zijn dit type beenderen nooit eerder in Italië teruggevonden in een archeologische site uit die periode. Het toont aan dat Romeinen bereid waren om lange afstanden af te leggen om aan exotisch voedsel te komen en dat niet alleen de welgestelde bevolking een rijk en gevarieerd dieet had. Er werden ook kruiden uit Indonesië gevonden. Volgens Ellis moet het idee dat het plebs „tevreden was met een bord grutten” worden bijgesteld. (AFP)