Pickles de kat leidt het droomleven van Tolkien-fans

De kat die op de set van de Hobbit-films woont, leidt Tolkien-fans rond. Ze krijgt binnenkort een eigen boek.

Het stadje Hobbiton op Tolkiens Midden-aarde heeft in boeken en films van Lord of The Rings en The Hobbit tientallen inwoners, onder wie Frodo, Bilbo Balings en Sam Gewissies. In realiteit is het ministadje, wanneer er niet gefilmd wordt, een toeristenattractie. Als de lampen uitstaan en medewerkers naar huis gaan, is de set in het Nieuw-Zeelandse Matamata verlaten. Althans, bijna. Want Hobbiton telt één vaste bewoner: de kat Pickles. En die leidt er een voor Tolkien-fans benijdenswaardig bestaan: de kat scharrelt rond in de Green Dragon Inn, de lokale pub, ziet elke dag de zon op- en ondergaan vanaf Bag End, het huis van Frodo, en doet middagdutjes in de luie stoel van Bilbo.

Pickles werd in de winter van 2011 gevonden, laat Shayne Forrest per mail weten. De kat werd uit een auto gesmeten, pal voor enkele tuinmannen van de Tolkien-trekpleister. De toen ongeveer zes maanden oude kitten werd vernoemd naar de situatie waar ze in verkeerde, a pickle. Sindsdien is de lapjeskat „deel van de familie”, aldus de marketingmanager van Hobbitton.

Pickles is vaak te vinden bij het haardvuur van de Green Dragon Inn, die sinds 17 december 2012 open is voor toeristen. Daar krijgt de kat pasteitjes en andere snacks van lunchende bezoekers. Als Pickles behoefte aan aandacht heeft, leidt ze groepen toeristen rond, vertelt Forrest: „Ze kent de route inmiddels.” Toen Pickles nog sliep in de huisjes, schrokken toeristen vaak: „Ze dachten dat de kat een levenloos onderdeel was van de set en raakten in de war als ze zich begon te bewegen.”

Zo’n eigenwijze vrijbuiter leverde volgens Forrest geen problemen op tijdens het filmen van The Hobbit en recentelijk The Hobbit: The Desolation of Smaug. De hoofdtuinman – die fulltime zorgt voor Pickles – lette erop dat ze geen opnames verstoorde. Dat betekende overigens niet dat de kat van de set moest blijven. „Pickles hoefde niet weg tijdens de opnames van de laatste film, en volgens de geruchten is ze zelfs te zien op de beelden”, laat Forrest weten.

Momenteel kunnen Nederlandse bioscoopbezoekers Pickles proberen ontdekken in het tweede deel van The Hobbit. Dit zal zeker niet haar laatste optreden zijn in een Tolkien-verfilming; volgend jaar komt het laatste deel van The Hobbit uit. Bovendien krijgt de kat in navolging van de personages in het nepstadje waar ze woont ook haar eigen verhaal. Net als The Hobbit een kinderboek: Pickles Goes To Hobbiton.

    • Hans Klis