Oorlog van bordkarton

Kijken // filmpje Cardboard Warfare Episode 2.5 nrch.nl/396g

Het begon in 2010: een video over een guerrillagroep die in gevecht raakt met een legereenheid. Het is bittere ernst: gespannen gezichten, nerveuze montage. Camouflagepakken, hoofddoeken – aan alle details is aandacht besteed. De wapens hebben een geloofwaardige terugslag en sproeien lege patroonhulzen. Alleen: ze zijn opzichtig gemaakt van karton. Onlangs is episode 2.5 van Cardboard Warfare verschenen. Dit deel gaat over drie broers die als piloten van kartonnen gevechtsvliegtuigen huiswaarts vliegen na een missie. Regisseur Clinton Jones weet kolder te combineren met de beeldtaal van echte oorlogsfilms. Daardoor is het resultaat zowel onweerstaanbaar komisch als bloedspannend.

    • Herbert Blankesteijn