Omstreden Franse cabaretier mag vanavond optreden in Nantes

Dieudonné op 13 december in een rechtbank in Parijs. Foto AFP / Joel Saget

De omstreden Franse cabaretier Dieudonné mag vanavond gewoon optreden in Nantes. De Franse rechter heeft vanmiddag bepaald dat het verbod op zijn optreden niet deugt. Voor de voorstelling in Nantes waren vijfduizend kaarten verkocht.

Cabaretier Dieudonné M’bala M’bala raakte, na een omstreden verleden van antisemitische uitlatingen en zes veroordelingen wegens “racisme” of “aanzetten tot rassenhaat”, opnieuw in opspraak doordat hij de zogenaamde quenelle bedacht. Dat is een gebaar dat lijkt op een Hitlergroet. De Franse voetballer Nicolas Anelka maakte de groet eind december, na een doelpunt op een Engels voetbalveld.

Verbod op initiatief van regering-Hollande

De plaatselijke autoriteiten in de steden Nates, Bordeaux, Tours en Orléans verboden de geplande voorstellingen al. President Hollande initieerde dat: hij liet zijn minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls een brief sturen sturen waarin stond dat antisemitisme “een wezenlijke zorg” is van de regering. De advocaten van Dieudonné hadden het verbod aanhangig gemaakt met een beroep op de vrijheid van meningsuiting en kregen van de rechter gelijk. Valls gaat tegen de uitspraak in beroep.

De uitspraak van de rechter komt niet als een verrassing, zegt onze correspondent in Frankrijk Peter Vermaas, die vandaag in NRC Handelsblad een portret over Dieudonné schrijft:

“In het verleden hebben verschillende Franse gemeenten al geprobeerd om voorstellingen van Dieudonné te verbieden. Dat was nog nooit gelukt. Juristen gaven een verbod daarom ook deze keer weinig kans. De advocaten van Dieudonné benadrukken dat hij de openbare orde niet verstoort en geen politicus is, maar een komiek. Het verbod is een nederlaag voor de regering-Hollande, hoewel die wel weer heeft kunnen laten zien hoe het met het antisemitisme in Frankrijk staat.”

Dieudonné treedt na Nantes morgen op in Tours en zaterdag in Orléans. Justitie houdt hem op de korrel vanwege een belastingschuld van 880.000 euro en 68.000 euro aan uitstaande boetes.

Lees ook: Deze Franse cabaretier mag verboden worden - hoe kwam het zover?

    • Pim van den Dool en Mirjam Remie