Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

Cijfers NVM: huizenprijs daalt nog altijd

Sinds het begin van de crisis in 2008 werden niet meer zoveel woningen verkocht als in het laatste kwartaal van afgelopen jaar. Maar de huizenprijzen zijn nog altijd 1,1 procent lager dan een jaar eerder – al daalden ze volgens NVM de laatste drie kwartalen nauwelijks meer.

Het vierde kwartaal van 2013 was het beste kwartaal voor de huizenmarkt sinds het begin van de crisis.
Het vierde kwartaal van 2013 was het beste kwartaal voor de huizenmarkt sinds het begin van de crisis. Foto ANP / Robin Utrecht

Sinds het begin van de crisis in 2008 werden niet meer zoveel woningen verkocht als in het laatste kwartaal van afgelopen jaar. Een opmerkelijk herstel, noemt makelaarsvereniging NVM dat. Hun makelaars verkochten 27.018 woningen. Maar de huizenprijzen zijn nog altijd 1,1 procent lager dan een jaar eerder - al daalden ze volgens NVM de laatste drie kwartalen nauwelijks meer.

In totaal komt de prijsdaling sinds het begin van de crisis neer op 16,9 procent. VNM-voorzitter nuanceert de nieuwste kwartaalcijfers:

“Het is als mijn dochter die blij thuiskwam met een vijf voor Frans, omdat dat eerst een vier was. Je ziet dat de prijzen minder ongebreideld dalen.”

Slechts 2000 woningen meer verkocht in vergelijking met vorig jaar

Ook het gestegen aantal woningverkopen - 20 procent meer dan in het derde kwartaal - nuanceert Hukker. Want al ging dat harder dan verwacht, na slechte cijfers in de eerste helft van vorig jaar:

“Het gaat vergeleken met een jaar eerder maar om tweeduizend verkochte woningen meer.”

‘Rond de zomer stijgen huizenprijzen weer’

Hukker verwacht dat er dit jaar “een generiek evenwicht” zal worden gevonden. Hij gaat ervan uit dat hij rond de zomer kan melden dat de huizenprijzen weer voorzichtig stijgen. Het zal dit jaar volgens hem overal beter gaan, maar de mate waarin het herstel optreedt, verschilt.

In steden als Amsterdam, Groningen en Brabantse studentensteden kunnen huizenzoekers bijvoorbeeld al uit veel minder huizen kiezen dan een jaar geleden, wat volgens NVM duidt op een dynamische woningmarkt. Voor de crisis werd de markt als gezond betiteld als een koper keuze had uit zes à zeven huizen. Begin vorig jaar waren dat er 29, nu is dat aantal volgens de NVM gedaald tot achttien. Het herstel verschilt ook per segment. Zo zullen de prijzen van het duurdere vastgoed blijven dalen. Hukker:

“Die moeten eerst een realistischer prijs krijgen voor ze verkocht kunnen worden.”

Maar dankzij de stijgende huurprijzen, lage rente en het toenemende vertrouwen wordt instappen op de woningmarkt makkelijker volgens Hukker. En dat zal de prijzen van bijvoorbeeld appartementen en tussenwoningen doen stabiliseren en uiteindelijk weer stijgen.

Woningen kortere tijd te koop

Woningen staan kortere tijd te koop: gemiddeld 154 dagen in het vierde kwartaal. Voor een vrijstaande woning is dit 232 dagen. De verkooptijd is in vergelijking met vorig jaar 7,1 procent gedaald.

Blok: vertrouwen is terug

De politiek reageert gematigd positief op de kwartaalcijfers van de NVM, schrijft persdienst Novum. Een woordvoerder van minister Blok voor Wonen (VVD) zegt dat hij tevreden is over de aantrekkende verkoopcijfers.

“We zien nog wel regionale verschillen, maar al met al is het vertrouwen in de woningmarkt terug.”

Ook op Twitter wordt gereageerd op de cijfers:

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Nog veel te doen, maar we klimmen gestaag uit het dal. RT @Teletekst: Huizenverkoop hoogste in vijf jaar http://t.co/0McP5q0sN7
Twitter avatar JacquesMonasch Jacques Monasch Oa. Gevolg van zekerheid nieuwe hypotheekregelgeving @FD_Nieuws: Voorzichtig herstel woningmarkt. #FD
http://t.co/tGbZrqQdaa”
Twitter avatar KeesVee Kees Verhoeven NVM-cijfers tonen dat woningmarkt verder aantrekt, ook door duidelijkheid #woonakkoord. Nu starters de kans geven. https://t.co/dNtysLbHsb

Toch moet volgens Verhoeven nog veel gebeuren: de banken en de minister moeten aan de slag om ook starters en zzp’ers meer mogelijkheden te bieden een huis te kopen. Zij kunnen best een hypotheek betalen maar kunnen die nu maar moeilijk krijgen, zegt hij. Volgens SP-Kamerlid Paulus Jansen wordt het nieuws over de cijfers nu vooral gebruikt om het vertrouwen in de markt sneller te herstellen. Daar is niks mis mee, maar we moeten niet meteen te hard juichen, zegt hij.

“De regionale verschillen zijn groot. In Amsterdam zijn hele duidelijke tekenen dat de woningmarkt zich herstelt, in Almelo liggen veel bouwprojecten nog stil.”