Niet elke Kayleigh drinkt

In het artikel over de zogenoemde zuipbus die Zeeuwse jongeren naar de discotheek in België vervoert (nrc.next, maandag 6 januari), wordt Kayleigh (16) geciteerd. Zij zegt onder andere: ,,Als ik begonnen ben met drinken, dan blijf ik gaan.” We hebben geen achternamen genoemd met het oog op privacy en digitale sporen: we willen voorkomen dat de geciteerde jongeren nog jaren later herkenbaar in zoekmachines opduiken. Om diezelfde reden staan in de bijschriften bij de foto’s bij het artikel geen namen. Maar nu blijkt een van de meisjes op de foto’s ook Kayleigh te heten. En daardoor is een misverstand ontstaan. Mensen in haar dorp herkennen haar van de foto en confronteren Kayleigh (15) met uitspraken die de andere Kayleigh (16) heeft gedaan. Daarom hechten wij er in overleg met haar ouders aan een misverstand weg te nemen en expliciet te melden: de Kayleigh op de foto is níet degene die in het artikel zegt dat ze ‘blijft gaan als ze eenmaal is begonnen met drinken’.