Twee aanhoudingen voor liquidatie Slotermeer - ‘Meer agenten nodig’

De politie onderzoekt de plaats delict in de Slauerhoffstraat in Slotermeer, waar een man afgelopen zaterdag werd doodgeschoten. Foto ANP / Michel van Bergen

Twee mannen uit Breda zijn gisteren in Amsterdam opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een liquidatie eind vorig jaar in de Amsterdamse wijk Slotermeer. De twee zijn 22 en 29 jaar, meldt persbureau Novum. In de zaak zat al een 19-jarige Amsterdammer vast.

Het slachtoffer, de 34-jarige Dalibor Spasic uit Servië, werd eind vorig jaar neergeschoten in de Sieg Vaz Diasstraat en overleed enkele uren later in een ziekenhuis. De moord is vermoedelijk gepleegd vanwege een ruzie in het criminele circuit en was de zoveelste in een serie liquidaties in Nieuw-West vorig jaar.

Afgelopen zaterdag werd nog een 39-jarige man, de oud-eigenaar van discotheek The Sand in het Westelijk Havengebied, doodgeschoten in de Slauerhoffstraat. Hij had op dat moment zijn anderhalf jaar oude zoontje op zijn arm en zijn vrouw en 8-jarige dochter stonden naast hem.

De beste agenten naar Amsterdam

De reeks liquidaties is voor stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Nieuw-West, Achmed Baâdoud, reden om te pleiten voor meer agenten naar de hoofdstad om de liquidaties te stoppen. Amsterdam heeft er geen grip meer op, zei hij vanavond in de uitzending van Eenvandaag:

Baâdoud pleitte afgelopen week in NRC al voor een kazerne in de stad. Maar de stadsdeelvoorzitter wil nu ook meer agenten in Amsterdam, desnoods met agenten van buiten Amsterdam: de “beste” agenten moeten naar de hoofdstad vindt hij. Volgens Baâdoud krijgt het probleem te weinig prioriteit. Hij stelt in de uitzending dat Amsterdam geen controle heeft:

“Voor mijn gevoel krijgt het geen prioriteit. Omdat ik acht liquidaties in mijn stadsdeel in een jaar tijd heb, geeft dat nou niet het gevoel dat we daar de controle over hebben.”

Van der Laan: heeft vertrouwen in kunnen politie

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan erkent de stijging van het aantal liquidaties in de hoofdstad, maar twijfelt niet aan de capaciteit van de politie zegt hij:

“We zien het aantal liquidaties wel weer toenemen. Maar ten opzichte van vroeger hebben ze meer verdachten gearresteerd en dat mag het vertrouwen wettigen dat we het er ook weer onder krijgen. Elke verdachte is weer zoveel jaren van de straat.”

Bekijk hier de uitzending terug van Eenvandaag:

    • Anouk Eigenraam