Jury: doden Duggan door politie was rechtmatig

De Londense politie zet zich schrap voor nieuwe onlusten na het oordeel van een jury gistermiddag dat de agenten die in de zomer van 2011 Mark Duggan doodschoten, rechtmatig handelden.

Zijn dood was de aanleiding voor grootschalige rellen, brandstichtingen en plunderingen die zich door de Britse hoofdstad verspreidden. Het waren de ergste rellen in Londen in bijna dertig jaar.

Duggans familie en vrienden reageerden gisteren woedend op het oordeel. De jury, die vier maanden lang getuigenissen aanhoorde en zeven dagen beraadslaagde, concludeerde dat de 29-jarige Duggan weliswaar ongewapend was toen hij werd neergeschoten. Maar hij zou een wapen bij zich hebben gehad, waardoor de politie hem terecht aanhield.

Duggans familie bestempelde de politie als moordenaars, en meent dat hij is „geëxecuteerd”. Ze riep: „geen rechtvaardigheid, geen rust”.

Sociaal werkers in de Londense wijk Tottenham, waar Duggan werd neergeschoten, overlegden vanochtend met de politie hoe nieuwe ongeregeldheden voorkomen kunnen worden.

Veel van de factoren die zorgden dat de rellen zich over de stad verspreidden zijn nog steeds aanwezig: de politie wordt niet vertrouwd, jongeren groeien op zonder toekomstperspectief, familiestructuur en respect voor andermans bezit. Wat onlusten kan voorkomen, is dat het nu, in tegenstelling tot destijds, regent en koud is.