Joodse organisatie dient klacht in tegen Vitesse wegens zaak-Mori

Vitesse-speler Dan Mori trainde maandag nadat hij door de Emiraten was geweigerd als enige van de eerste selectie mee met Jong Vitesse op het trainingscomplex Papendal.
Vitesse-speler Dan Mori trainde maandag nadat hij door de Emiraten was geweigerd als enige van de eerste selectie mee met Jong Vitesse op het trainingscomplex Papendal. Foto ANP / Michael Kooren

Belangenorganisatie Federatief Joods Nederland (FJN) gaat een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens over de handelwijze van voetbalclub Vitesse jegens speler Dan Mori. Vitesse vertrok vorige week zonder de Israëlische verdediger naar een trainingskamp in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het land wilde Mori vanwege zijn nationaliteit niet toelaten.

Volgens FJN-voorzitter Herman Loonstein, die zegt niet namens Mori op te treden, gaat het om “een principiële kwestie”:

“Mori is in dienst van Vitesse. De club discrimineert zijn werknemer op grond van nationaliteit en geloof. Ik verwacht dat het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Vitesse buiten z’n boekje is gegaan.”

Een woordvoerster van het instituut, dat in 2012 de taken van de Commissie gelijke behandeling overnam, spreekt van “een interessante kwestie”. Als het college de zaak in behandeling neemt, valt deze in de categorie ‘arbeidsvoorwaarden’ of ‘arbeidsomstandigheden’. Het college loopt nooit op zaken vooruit, zegt de woordvoerster:

“Maar in zijn algemeenheid kun je stellen dat werkgevers hun werknemers moeten beschermen tegen de discriminerende wensen van klanten.”

Veel kritiek van politiek op besluit Vitesse

Het besluit van Vitesse om zonder Mori naar Abu Dhabi te vertrekken, oogstte veel kritiek. De Israëlische ambassade noemde het in een verklaring “erg jammer” dat de club heeft gehandeld in strijd met de basisprincipes van de internationale sport, zoals non-discriminatie, moraliteit en sportiviteit. Volgens minister Dijsselbloem van Financiën (PvdA) had Vitesse achter zijn verdediger moeten gaan staan. “Vitesse had echt moeten zeggen: dit is ons team, je moet ons allemaal accepteren of we gaan niet”, zei hij bij Knevel & Van den Brink. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemde Vitesse “een club zonder ruggengraat”.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) had Vitesse graag bijgestaan, zei hij in een reactie. “Als mijn hulp tijdig was ingeroepen, had ik mij ervoor ingespannen het afreizen van Mori mogelijk te maken”. Volgens voetbalbond KNVB gaf Buitenlandse Zaken juist het advies om sport en politiek gescheiden te houden. Vitesse wil niet reageren op de kwestie en heeft deze week ‘radiostilte’ afgekondigd. Na terugkeer wil Vitesse bij de internationale voetbalbond FIFA een zaak aanhangig maken tegen de VAE.