Invoering IBAN loopt vertraging op - overmaken kan nog tot 1 augustus

Foto ANP / Lex van Lieshout

De invoering van het Europese rekeningnummersysteem IBAN loopt zes maanden vertraging op. Dat meldt de Europese Commissie op haar website. De deadline van 1 februari wordt officieel niet losgelaten, maar betalingen naar een oud rekeningnummer worden tot 1 augustus wel geaccepteerd.

In de persverklaring zegt Michel Barnier, lid van de commissie interne markt en diensten dat het “helaas niet lukt” om het systeem eerder in te voeren. Om er zeker van te zijn dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt is daarom besloten tot uitstel van de invoering.

Financiële apocalyps

Er bestaat al langer angst dat er (grote) fouten worden gemaakt bij de overgang naar IBAN. Economieredacteur Chris Hensen schreef in december daar het volgende over:

“Sommige mensen vrezen voor een financiële apocalyps waarbij het hele betalingsverkeer plat komt te liggen. Maar zulke doemscenario’s hoorde je ook ten tijde van de overgang naar het nieuwe millennium. Computers zouden op hol slaan omdat ze het jaartal 2000 niet kenden. De voorspelde chaos bleef uit. Problemen zijn wel te verwachten. Die zijn er nu ook al: de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot probeerde in november voor het eerst huren te innen van IBAN-bankrekeningen. 17.000 betalingen gingen mis. Bij verzekeraar VGZ werd een aantal salarissen niet uitbetaald.”

Wat is IBAN?

IBAN staat voor International Banking Account Number. Op Europees niveau is besloten dat alle bankrekeningennummers in Europa straks gelijk moeten worden getrokken. Ze moeten alle op dezelfde manier zijn opgebouwd. Dit om het betalingsverkeer in Europa soepeler te laten verlopen. In Europa moet één betaalmarkt komen, de Single European Payments Area (SEPA). In feite is dat een soort Schengenzone voor geld. Geld moet vrij kunnen stromen, zonder oponthoud. Dat zou het betalingsverkeer eenvoudiger maken. Maar vooral goedkoper.