Indiase diplomaat aangeklaagd voor visumfraude - verlaat VS onder druk

Archieffoto van Devyani Khobragade op een bijeenkomst van de Rutgers University in New York vorig jaar. Foto Reuters / Mohammed Jaffer

Ondanks alle ophef in India over de arrestatie eind vorig jaar van de Indiase diplomaat Devyani Khobragade in New York, is de diplomaat officieel aangeklaagd wegens visumfraude en het afleggen van valse verklaringen. De VS hebben haar vertrek geëist, meldt persbureau Reuters.

In een brief aan de rechtbank schrijft de openbaar aanklager dat de aanklacht van kracht zal blijven tot haar diplomatieke status is opgeheven. Reuters schrijft op gezag van een ambtenaar dat de VS heeft ingestemd met een verzoek van India om de diplomaat te accrediteren voor de VN. Daarna heeft de VS gevraagd om opheffing van haar diplomatieke status. Omdat India dat geweigerd heeft, zou de VS nu haar vertrek eisen.

Update 10/1 7.00 uur: Later op de avond is bekend geworden dat Khobragade de VS na het verzoek van de autoriteiten heeft verlaten. Dat meldt persbureau AP. Ze is gisteravond met een vliegtuig teruggekeerd naar India.

Over de aanhouding van de diplomaat dreigde eind vorig jaar al een diplomatieke rel te ontstaan. India eiste formele excuses van de VS, terwijl de Amerikaanse minister John Kerry het voorval alleen zei ‘te betreuren’.

Diplomaat betwist rechtmatigheid van aanhouding

Khobragade, plaatsvervangend consul-generaal in New York, werd vorig jaar aangehouden op verdenking van visumfraude. Ze zou vervalste documenten hebben gebruikt om een werkvergunning voor haar huishoudster te krijgen. Ook zou ze hebben gelogen over het uurtarief, ze zou minder dan drie dollar per uur hebben betaald. De 39-jarige diplomaat zegt dat ze zich moest uitkleden en gevisiteerd werd.

Khobragade vindt dat ze nooit gearresteerd had mogen worden vanwege haar diplomatieke status. Volgens Amerika heeft Khobragade echter alleen consulaire immuniteit. Dit houdt in dat ze alleen immuniteit voor rechtsvervolging heeft met betrekking tot zaken die haar functie betreffen.

Eerder op de avond meldde persbureau AP dat de diplomaat de VS al had verlaten, maar een woordvoerder van de openbaar aanklager in New York verklaarde toen dat dit niet het geval was. Haar advocaat bevestigde aan Reuters dat Khobragade destijds nog gewoon thuis was.

    • Anouk Eigenraam