Ik dacht: ze bellen wel. Dus niet

Naam: Peter van Assen (44)

Was: reistechnicus bij theatergezelschap Speeltheater Holland

Nu: overweegt bijscholing om als 3D-tekenaar aan de slag te kunnen

„Ik heb achttien jaar als reistechnicus gewerkt, de laatste zeven jaar bij Speeltheater Holland in Edam. Dat gezelschap kreeg minder subsidie en besloot daarom de eer aan zichzelf te houden en in zeer afgeslankte vorm door te gaan. In 2012 kon ik nog even aan de slag bij een ander gezelschap, maar daarna hielden de opdrachten op. Toen kwam het zwarte gat.

„Eerst denk je: het zal wel loslopen, ze bellen wel. Maar dat zat tegen. Ik ben nu fulltime huisvader, om kosten te besparen gaan de kinderen niet meer naar de opvang. Je wereld wordt heel klein. Tijdens de bijeenkomsten van het Servicepunt Kunst en Cultuur kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal nooit aan mijn netwerk heb gebouwd. Dat vind ik moeilijk, om mezelf te promoten. Het is ook nooit nodig geweest, ik hobbelde vanzelf van klus naar klus.

„Ik kan ook niet zwaaien met mooie diploma’s, na de havo en anderhalf jaar kunstacademie rolde ik vanzelf in de theaterwereld. In de loop van de jaren heb ik wel veel bijgeleerd. Ik kan heel goed met AutoCAD overweg, dat is software om 3D-ontwerpen mee te maken. Dat kun je voor van alles gebruiken, lichtplannen voor theatervoorstellingen, maar ook het ontwerpen van gereedschap. Ik zie veel vacatures waarin die kennis wordt gevraagd. Ik overweeg om daar nieuwe wegen mee in te slaan, bijvoorbeeld in de landbouw. Maar dan moet ik me wel wat bijscholen.”