Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Ik begeleid nu uitvaarten

Naam: Mette van der Sijs (50)

Was: artistiek leider theatergroep Kassys

Nu: omgeschoold tot uitvaartbegeleider, en aan de slag bij uitvaartonderneming De Ode

„Al voor de bezuinigingen op cultuur, hadden wij bij Kassys besloten dat we een jaar wilden herbronnen. Het gezelschap is in 1999 door mijzelf en Liesbeth Gritter opgericht. We merkten dat we niet meer zo geïnspireerd waren. Dat vertaalde zich in voorstellingen waarover we zelf minder tevreden waren.

„In onze subsidieaanvraag bij het Fonds Podiumkunsten zijn we eerlijk geweest. We hadden 135.000 euro aangevraagd om twee oude voorstellingen te kunnen blijven spelen, na te kunnen denken over onze toekomst en twee nieuwe, nog nader te bepalen voorstellingen te maken. Dat is niet gehonoreerd. De subsidie viel dus weg. Bij het UWV, waar ik een WW-uitkering aanvroeg, hoorde ik over het Servicepunt Kunst en Cultuur. Ik kwam daar met duidelijke plannen. Al heel lang wilde ik een opleiding uitvaartbegeleiding doen. Het klinkt misschien gek, maar dat beroep heeft veel raakvlakken met het theater.

„In januari 2013 ben ik begonnen aan de opleiding in Zwolle, één dag per week, een jaar lang. Zo kon ik tegelijk beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Slechts één keer werd mij door het UWV een baan aangeboden, als postbezorger bij Sandt. Stage liep ik bij uitvaartonderneming De Ode in Amsterdam. Ik ben groot voorstander van saamhorigheid creëren tijdens een uitvaartplechtigheid. Daarvoor ben ik ideeën gaan verzamelen, ik noem ze uitvaartrecepten. Mensen kunnen bijvoorbeeld samen een kist met goud beplakken of de kist doorgeven en samen zingen. Onlangs kreeg ik mijn diploma van de opleiding.

„De Ode heeft mij per 1 februari 2014 een contract aangeboden voor twee dagen in de week. Daarnaast hoop ik dat ik voorlopig drie dagen WW kan behouden. Deze maand ga ik met Kassys op tournee naar een festival in Australië. Daarna gaan we knopen doorhakken over de toekomst van het gezelschap.”