Positieve reacties na ‘coming out’ ex-prof

De coming-out van de 52-voudige Duitse oud-international Thomas Hitzlsperger in het weekblad Die Zeit leidde gisteren tot een explosie van grotendeels positieve reacties. „Ik kom ervoor uit dat ik homoseksueel ben”, zei Hitzlsperger, „ook om de discussie over homoseksualiteit onder topsporters weer op de voorgrond te krijgen.” De oud-speler van onder meer Aston Villa, VfB Stuttgart en Lazio Roma zei dat het een moeilijk proces was om het voor zichzelf te accepteren dat hij liever met een man samenleeft dan met een vrouw.

Ook vooraanstaande politici reageerden lovend op de stap van de oud-international, omdat hij als eerste topvoetballer uitkomt voor zijn seksuele geaardheid. „We leven in een land waarin niemand bang zou hoeven zijn voor zijn geaardheid uit te komen uit vrees voor intolerantie”, liet bondskanselier Angela Merkel (CDU) via haar woordvoeder weten. De voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle (FDP), loofde Hitzlsperger voor zijn moed. „De stap naar de openbaarheid is makkelijker te lezen dan hij daadwerkelijk is.” Westerwelle zelf maakte tien jaar geleden bekend dat hij homo is.

Volgens Hitzlsperger wordt homoseksualiteit binnen het profvoetbal genegeerd. De 31-jarige voetballer zette vier maanden terug een punt achter zijn carrière vanwege aanhoudende blessures.

Ook FIFA-bestuurslid Theo Zwanziger, oud-voorzitter van de Duitse voetbalbond, prees hem voor zijn moed. Volgens hem blijft het riskant voor een beroepsvoetballer om voor zijn homoseksualiteit uit te komen. „In een elftal zitten mensen uit diverse cultuurkringen die homoseksualiteit afwijzen. Maar ik ben ervan overtuigd dat seksuele neigingen in het voetbal spoedig geen strijdpunt meer zijn.” In Nederland leidden opmerkingen van voetbalanalist René van der Gijp vorig jaar tot een heftig debat. Hij zei dat een homo niet voetbalt. „Die wordt kapper”.

    • Frank Vermeulen