Advocaat Mees wijst schikking af - zaak op 10 maart verder

Mees wordt verdacht van het stalken en bedreigen van haar voormalige minnaar, topeconoom Willem Buiter. Foto ANP / Mehdi Taamallah

De advocaat van publiciste en financieel econoom Heleen Mees heeft voor de rechtbank in New York een schikking afgewezen waarbij vervolging wegens stalking en bedreiging van topeconoom Willem Buiter zou worden geschrapt. De zaak zal nu vanaf 10 maart inhoudelijk worden behandeld.

Mees staat terecht voor het stalken en seksueel intimideren van Buiter, een Brits-Nederlandse bankier. Mees zou Buiter, haar voormalige minnaar en een kopstuk van Citigroup, langdurig hebben lastiggevallen met onder meer een stortvloed van intimiderende e-mails. Nu er geen schikking is getroffen, kan Mees een jaar gevangenisstraf krijgen als ze schuldig wordt bevonden. Buiter heeft de beschuldiging dat Mees ook zijn kinderen lastigviel teruggetrokken.

Aanklager wil dat Mees in therapie gaat

De uitspraak in de zaak werd op 24 oktober uitgesteld omdat de openbaar aanklager een schikking voorstelde. Als Mees alleen schuld zou bekennen aan het lastigvallen van Buiter en zijn familie - geen misdrijf, maar een overtreding - en een hulpprogramma zou gaan volgen, zou ze niet voor stalking en bedreiging worden vervolgd. Ze zou in dat geval hooguit een boete kunnen krijgen, en er geen strafblad aan overhouden. Dit aanbod werd vandaag definitief door de advocaat van Mees afgewezen, die wilde dat de zaak volledig van tafel zou gaan en nu dat niet gebeurt, waarschijnlijk uitgaat van vrijspraak.

Mees, de 44-jarige oprichter van de feministische beweging Women on Top, werd in juli vorig jaar gearresteerd op beschuldiging van ‘stalking’ door Buiter. Ze zou de topeconoom meer dan duizend e-mails hebben gestuurd, waaronder berichten van seksuele aard, nadat hij hun verhouding verbrak. Mees kwam na vier nachten in de gevangenis direct weer op vrije voeten toen een loodgieter uit Brooklyn, Leon Alfonso, een borgsom van 5.000 dollar (3.750 euro) voor haar betaalde.

    • Pim van den Dool