Geen Feyenoord-fans bij wedstrijd in Arena

Het verbod op uitsupporters bij duels tussen Feyenoord en Ajax blijft bestaan. De fans kwamen er onderling niet uit.

Bij de bekerwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord, op 22 januari in Amsterdam, zullen geen Feyenoord-supporters aanwezig zijn. Dat is de uitkomst van een overleg dat gisteren werd gehouden tussen de gemeenten, de clubs en de supporters van beide verenigingen.

Bij de Klassieker zijn sinds 2009 geen uitsupporters meer welkom. Het verbod werd ingesteld door de toenmalige burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, Job Cohen en Ivo Opstelten, naar aanleiding van herhaaldelijke ongeregeldheden tussen de supportersgroepen.

De supporters zouden het liefst zien dat de fans van de tegenpartij weer welkom zijn. Maar als de Feyenoord-fans naar de Arena zouden mogen, wilden de Ajax-supporters ook de competitiewedstrijd in de Kuip, op 3 maart, kunnen bezoeken. Dat wilden de Feyenoord-fans niet, omdat zij eerder dit seizoen niet welkom waren bij de competitiewedstrijd in de Arena.

De komende maanden zal er ‘mediation’ tussen alle partijen worden ingesteld, op voorspraak van de twee burgemeesters. Het doel is om met ingang van volgend seizoen alsnog het verbod op uitsupporters bij de Klassieker op te heffen.

Volgens woordvoerder Erol Erdogan van de Supporters Vereniging Ajax waren alle deelnemers aan het overleg het erover eens dat er „eerst een goed plan” moet komen voordat de uitsupporters weer kunnen worden toegelaten. „De wedstrijd van 22 januari komt te snel. Er moet nog veel worden geregeld. Hoeveel supporters zijn er welkom, hoeveel agenten moeten er worden ingezet? Als het nu mis zou gaan, worden we weer ver teruggeworpen. Laten we eerst duidelijke afspraken maken waar iedereen achter kan staan, inclusief alle fans.”