Filmcriticus NYT tegen filmtheaters: ‘Stop die overvloed aan films!’

Archiefbeeld van een alternatief filmfestival in Rotterdam. Volgens Dargis lijden ook filmfestivals aan overkill van de onafhankelijke film aan overkill.
Archiefbeeld van een alternatief filmfestival in Rotterdam. Volgens Dargis lijden ook filmfestivals aan overkill van de onafhankelijke film aan overkill. Foto NRC / Vincent Mentzel

Een opvallende en welgemeende hartenkreet in The New York Times vandaag van filmrecensent Manohla Dargis. In een artikel roept ze de kleine filmtheaters die New York rijk is, op om alsjeblieft te stoppen met het vertonen van de enorme hoeveelheid films. Het leidt tot uitholling van de onafhankelijke film als genre, betoogt ze.

Zoals de directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg in Amsterdam, Melle Daamen, een kritische noot plaatst bij de voortdurende vernieuwing in de kunstsector, zo is Dargis ook niet te spreken over de toevloed aan kleine films. De toenemende hoeveelheid leidt tot verwatering van het vak en vormt een bedreiging voor de onafhankelijke cinema, vindt ze.

“Om het bot te zeggen, er zijn gewoon te veel saaie, middelmatige of gewoon slechte films die de theaters overstromen. Het dumpen van een ‘product’ week na week brengt grote schade toe aan een fragiel ecosysteem van de onafhankelijke film. (..) Ik zie steeds vaker films die in het VHS-tijdperk rechtstreeks naar de bovenste plank van de videotheek zouden worden verbannen.”

De NYT recenseerde in 2013 liefst 900 films

In het artikel met als kop “As Indies Explode, an Appeal for Sanity” schrijft Dargis dat ze horendol wordt van de oeverloze stroom aan films. En niet in de laatste plaats omdat zij ze ook allemaal moet recenseren. Ze heeft becijferd met een collega dat de NYT vorig jaar maar liefst 900 films heeft gerecenseerd, 75 meer dan het jaar ervoor.

Filmcriticus van de New York Post is dan ook van mening dat de NYT zelf schuldig is:

Twitter avatar LouLumenick Lou Lumenick You wanna know why there’s a film glut, Manohla? Because your paper reviews dozens of vanity bookings! http://t.co/olRqJoIRPr

Als de krant nou eens zou stoppen met al die recensies, lost het probleem zich vanzelf op:

Maar dat is misschien wat al te simpel geredeneerd. Dargis interviewde verschillende distributeurs om een verklaring te zoeken voor de overvloed aan ‘indiefilms’. Een van de distributeurs zoekt de oorzaak in het feit dat het maken van een film of documentaire is verworden tot “een hobby voor iedereen die het kan betalen”.

Lees het hele artikel hier.