Een oorverdovende stilte: door de kou ‘vallen’ de Niagara Falls even niet

De Amerikaanse kant van de watervallen gezien vanaf Ontario, Canada. Foto Reuters / Aaron Harris

Een opmerkelijk gezicht: de beroemde Niagara-watervallen die even geen duizenden liters water per minuut naar beneden storten, maar stilstaan. De Niagara Falls, die op de grens liggen tussen Canada en de VS, zijn gedeeltelijk bevroren door het extreem koude weer in het gebied.

In het noorden van de VS en het zuiden van Canada lagen de temperaturen de afgelopen dagen tussen de -20 graden en -30 graden Celsius. De staat Illinois werd gisteren zelfs uitgeroepen tot rampgebied wegens het koude weer. Het buitengewone winterweer wordt veroorzaakt door een zogenoemde polaire vortex, een tegen de klok in draaiende poel van ijskoude, dichte lucht, die voorafgegaan wordt door sneeuwval.

En dat heeft er dus toe geleid dat zelfs de enorme hoeveelheid water bij Niagara Falls is bevroren. Hoewel drie watervallen natuurlijk prachtig zijn als ze stromen - het is niet voor niks een populaire trouwlocatie - ziet het er ook in bevroren toestand schitterend uit:

Foto Reuters / Aaron Harris

De watervallen bestaan overigens uit drie watervallen: de Horseshoe Falls - de grootste van de drie - de American Falls en de Bridal Veil Falls. Aan zowel de Canadese als Amerikaanse zijde ligt ook de gelijknamige stad Niagara Falls, die beide verbonden worden door de Rainbow Bridge, de brug beneden de watervallen.

De Niagara Falls gezien vanaf Ontario. Reuters / Aaron Harris

Overigens is het niet de eerste keer dat de watervallen bevroren zijn, maar echt vaak gebeurt het niet. Doordat ze nu gedeeltelijk bevroren zijn, zal het er een stuk stiller zijn in het gebied. Normaal gesproken zorgt het stromende water voor een behoorlijke hoeveelheid geluid:

    • Anouk Eigenraam