ECB handhaaft rente op historisch lage niveau van 0,25 procent

De Europese Centrale Bank handhaaft de rente op het historisch lage niveau van 0,25 procent. Dat maakte de ECB vanmiddag bekend. De ECB besloot in november de rente tot 0,25 procent te verlagen vanwege de ongekend lage inflatie in de eurozone.

ECB-president Draghi waarschuwt al maanden voor de lage inflatie in de eurozone. Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

De Europese Centrale Bank handhaaft de rente op het historisch lage niveau van 0,25 procent. Dat maakte de ECB vanmiddag bekend. De ECB besloot in november de herfinancieringsrente tot 0,25 procent te verlagen vanwege de ongekend lage inflatie in de eurozone.

Met het extreem lage rentetarief, het laagste ooit in de geschiedenis van de eurozone, hoopt de ECB de inflatie binnen de muntunie omhoog te brengen, die rond de twee procent zou moeten liggen, maar in oktober tot het niveau van 0,7 procent was gedaald. Daardoor dreigde deflatie, een situatie waarin de prijzen dalen en geld dus meer waard wordt. Deflatie kan gevaarlijk worden als het aanhoudt omdat consumenten aankopen gaan uitstellen omdat ze denken dat ze diezelfde aankopen later goedkoper kunnen doen.

Lage rente maakt geld lenen voor banken goedkoper

Een lage rente maakt het voor banken goedkoper om geld te lenen. De ECB hoopt dat ook consumenten en bedrijven daardoor tegen lagere rente kapitaal kunnen krijgen. Op die manier denkt de bankpresident meer geld de markt in te kunnen pompen, waardoor producten in verhouding duurder worden en de inflatie stijgt.

Draghi zei vorige maand blij te zijn met signalen dat de inflatie in de eurozone weer zal gaan stijgen. Daarmee lijkt het voorlopig niet nodig dat de ECB de rente nog verder verlaagt naar nul procent, hoewel Draghi vanmiddag in een toelichting op het rentebeluist zei dat de ECB nog altijd klaarstaat om “besluitvaardige actie” te nemen om het herstel van de economie in de eurozone te bespoedigen. Daarbij is de inzet van “alle beschikbare middelen” denkbaar, aldus Draghi.

De centrale bank heeft naast een verdere renteverlaging ook nog andere middelen om banken te stimuleren geld uit te lenen. Een optie is een nieuwe ronde van leningen aan banken met een lage rente en een lange looptijd. Ook kan de ECB de deposito-rente, die banken krijgen als ze hun geld bij de ECB stallen, negatief maken.

    • Pim van den Dool