DNB overweegt boetes voor pensioenfondsen

De Nederlandsche Bank.
De Nederlandsche Bank. Foto ANP / Lex van Lieshout

Tientallen pensioenfondsen riskeren een boete, omdat ze niet genoeg inzicht bieden in de kosten van hun vermogensbeheer. Volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) kan 28 procent van de ruim vierhonderd fondsen niet uitleggen wat de kosten waren van het beleggen in 2012. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vanmorgen.

Sinds het begin van de kredietcrisis in 2008 en de problemen met dekkingsgraden die daarop volgden, is steeds meer aandacht voor de beheerkosten. 2012 was het eerste jaar waarover de fondsen uitgebreider verslag moesten doen over de kosten van hun beleggingen. Ruim een kwart kon dat toen niet: per beleggingscategorie moesten zij de kosten uitsplitsen. DNB wil niet zeggen om welke pensioenfondsen het gaat, maar zegt wel dat het vooral de kleinere fondsen zijn die onvoldoende inzicht geven.

Volgens divisiedirecteur Toezicht Pensioenfondsen bij DNB Olaf Sleijpen is het gebrek aan duidelijkheid “onacceptabel”, zo zegt hij in de ochtendkrant.

“Vooral niet als je bedenkt dat er veel maatschappelijke aandacht is geweest voor deze beheerkosten.”

Nog een herkansing, dan misschien boete

De toezichthouder gaat de fondsen daarom om een nieuw verslag vragen, als een soort herkansing. Als de rapportages in tweede instantie nog steeds niet aan de eisen voldoen, overweegt DNB een boete op te leggen. Die kan oplopen tot een miljoen euro. Sleijpen:

“Pensioenfondsen moeten volledig inzicht hebben in de kosten, anders kunnen ze niet afwegen of bepaalde beleggingen wenselijk zijn of niet.”