DNB dreigt pensioenfondsen te straffen

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) dreigt boetes op te leggen aan tientallen, voornamelijk kleinere pensioenfondsen. De pensioenfondsen geven onvoldoende inzicht in de kosten die ze maken voor het beleggen van pensioenpremies van klanten. DNB heeft dit vandaag aangekondigd. De toezichthouder maakte niet bekend om welke pensioenfondsen het gaat.

„DNB vindt het niet acceptabel wanneer fondsen geen inzicht hebben in hun kosten”, zegt de toezichthouder in een persbericht. Temeer omdat DNB de pensioenfondsen al meerdere malen heeft gewezen op het belang van duidelijkheid daarover. Veel pensioenfondsen hebben sinds het uitbreken van de crisis moeite om hun dekkingsgraad op peil te houden. De kosten die pensioenfondsen maken spelen hierbij een belangrijke rol.

De toezichthouder had 278 pensioenfondsen verzocht duidelijkheid te verschaffen over de kosten die ze maken voor het beleggen van de pensioenpremies; 72 procent van de fondsen heeft dat naar tevredenheid van DNB gedaan. Maar 28 procent van de fondsen kon volgens DNB niet goed genoeg uitleggen wat hun beleggingen hebben gekost.

De toezichthouder geeft die fondsen een herkansing. Ze moeten op korte termijn alsnog duidelijkheid verschaffen over hun kosten. Doen ze dat niet, dan „overweegt DNB formele maatregelen te nemen”. De boetes kunnen oplopen tot 1 miljoen euro.

DNB heeft kosten opgevraagd over 2012. In totaal gaven de pensioenfondsen in dat jaar 4,5 miljard euro uit aan zogenoemde beheerkosten, 0,53 procent van alle beleggingen. De kosten verschilden wel enorm per fonds.