De beste van het IDFA

Docu //

Wakker in een boze droom

Regisseur Sascha Polak maakte ons onlangs in Nieuwe Tieten deelgenoot van haar twijfels: moest ze haar borsten preventief laten afzetten omdat ze een grote kans had op borstkanker? Het filmersechtpaar Lataster – sinds de jaren tachtig bekend van politieke films, maar de laatste jaren vooral werkzaam met sociale onderwerpen – volgt in Wakker in een boze droom drie vrouwen die geen keus hebben. Zij lijden al aan borstkanker, een ziekte waarmee één op de acht Nederlandse vrouwen krijgt te maken. Zeer zorgvuldig filmden zij de gevolgen voor het vrouwelijk zelfvertrouwen, de sociale omgeving – ja, zelfs de chirurgische aspecten.

Het knapste is dat de film diep ingaat op menselijke gevoelens, maar toch nooit larmoyant wordt. Soms is het pijnlijk om aan te zien, maar dat komt door het onderwerp en is niet de schuld van het filmersechtpaar. Hun eerbied, of zelfs liefde voor hun personages is boven elke twijfel verheven. Een sterk staaltje, dat terecht op het laatste IDFA als beste Nederlandse documentaire is bekroond.

    • Raymond van den Boogaard