Dan Browns Inferno verkocht in 2013 het best

Twee als pestbestrijders verklede vrouwen bij de presentatie van Inferno op station Amsterdam Centraal in mei (Foto ANP)

Met een kleine 400.000 exemplaren is Inferno, de thriller van Dan Brown, het bestverkochte boek van 2013. Brown wordt op aanzienlijke afstand gevolgd door Khaled Hosseini’s En uit de bergen kwam de echo en John Williams’ Stoner.

Het CPNB heeft de betreffende cijfers over het boekenjaar 2013 zojuist bekendgemaakt op boekenbeurs Vers voor de Pers. Van Inferno werden 376.775 exemplaren verkocht. Brown had daar niet eens het volledige kalenderjaar voor nodig, want Inferno werd pas in mei gepubliceerd.

Van Hosseini’s boek werden 234.422 exemplaren verkocht en van Stoner 183.501. Verder staan in de top tien titels van Tommy Wieringa (Dit zijn de namen), Kris Verburghs Voedselzandloper en Bert Wagendorps wielrenroman Ventoux. Opvallend is dat ook de volledige Tinten Grijs-trilogie van E.L. James in de top tien staat. De trilogie werd vorig jaar al op de markt gebracht.

De totale omzet van het algemene boek in 2013 is € 525,3 miljoen, zo meldt hetzelfde CPNB,  en dat betekent een lichte daling ten opzichte van 2012 van 5,5%. In 2012 was dat 6,3%. Er zijn 41 miljoen boeken over de toonbank gegaan en daarmee is de afzet gedaald met 8,3 %. Dit is inclusief de verkoopcijfers van e-boeken die in 2013 qua omzet een marktaandeel van 3,2% hebben. In 2012 was dat 2,2 %.