Criminelen onthoofd in Braziliaanse gevangenis

In een Braziliaanse gevangenis zijn op 17 december drie gevangenen onthoofd. Het gebeurde bij een gevangenisopstand in Pedrinhas, een beruchte gevangenis in de noordelijke stad São Luís, waar in 2013 zestig moorden zijn gerapporteerd.

Een gevangene filmde de scene met een gsm: hij volgt zijn voeten en passeert tientallen mensen wanneer hij naar drie lijken loopt. „Je moet de focus aanpassen”, zegt een stem, waarna is te zien hoe de drie onthoofde lichamen op een groene gymzaalvloer liggen, badend in het bloed.

Het filmpje kwam terecht bij de Braziliaanse krant Folha de São Paulo en leidde tot grote verontwaardiging. Met ruim een half miljoen mensen in de cel heeft Brazilië een van de grootste gevangenispopulaties ter wereld. In absolute aantallen hebben alleen de VS, China en Rusland er meer.

De gevangenis Pedrinhas kwam ook in december negatief in het nieuws. Een rechter die de leefomstandigheden daar onderzocht, meldde dat leiders van criminele bendes in Pedrinhas de vrouwen van andere gevangenen verkrachten. Bij weigering bestaat het risico te worden vermoord. In de deelstaat Maranhão, waar de gevangenis ligt, is de kans te worden vermoord binnen de gevangenismuren zestig keer zo groot als daarbuiten.

De moordpartij vestigt opnieuw aandacht op de slechte omstandigheden in Braziliaanse gevangenissen, die bekendstaan als ‘misdaadscholen’: de enige manier om te overleven is aansluiting bij een bende. In 2013 werden 218 moorden gerapporteerd.

Experts denken dat veel moorden niet worden gemeld. Volgens juridisch adviseur van de katholieke mensenrechtenorganisatie Pastoral Carcerária José de Jesus Filho is het gebruik van ‘moordcocktail’ veelvoorkomend. Dat is een dodelijke overdosis drugs die gedetineerden worden gedwongen te nemen door bewakers of medegedetineerden. De Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten kondigde onderzoek aan naar geweld in Braziliaanse gevangenissen.

    • Floor Boon