Burgerelite

Ik at laatst voor het eerst in een chique burgerbar. Dat is zo’n tent waar ze met een verfijnde blik naar burgers kijken, een culinair sausje op hun broodjes smeren en een wijnkaart van het kaliber telefoongids op tafel hebben liggen. Helemaal hip. Het prettige is dat ondanks het trendy vernisje niemand in dergelijke restaurants

Ik at laatst voor het eerst in een chique burgerbar. Dat is zo’n tent waar ze met een verfijnde blik naar burgers kijken, een culinair sausje op hun broodjes smeren en een wijnkaart van het kaliber telefoongids op tafel hebben liggen. Helemaal hip.

Het prettige is dat ondanks het trendy vernisje niemand in dergelijke restaurants opkijkt van etiquettair wangedrag. Want iedereen weet dat een burger het állerlekkerst is wanneer je hem met beide handen in je mond probeert te proppen. De beleving is incompleet als je tussendoor niet je gezicht hoeft te deppen omdat de vleessappen zich met het vocht van de sausjes hebben vermengd en langzaam via je kin op je schone blouse druppelen. Daarom is het in deze contreien gelukkig ook toegestaan om de bijbehorende frietjes met je zorgvuldig afgelikte vingers in een bakje met mayonaise te dopen voordat je ze in je mond steekt.

Ik heb het in dat bewuste restaurant niet op de kaart zien staan, maar een stuk vlees dat ook erg goed gedijt op een burgerbroodje is pulled pork (vrij vertaald: draadjesvlees van het varken). Deze langzaam gegaarde varkensschouder wordt na een paar uur uit elkaar getrokken, op een broodje gelegd en met coleslaw en frietjes geserveerd. Het is een Amerikaans gerecht dat veelal op de barbecue wordt bereid, maar persoonlijk maak ik het in de winter liever in de oven. Gaat prima, kost alleen wat tijd. Een goed klusje dus voor in het weekend, dan kan het vlees direct na het ontbijt in de pan.

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Wrijf het vlees in met de kruidenmix – de basis van de mix bestaat uit suiker, zout en peper en kan gerust naar smaak worden aangevuld met andere kruiden.

Neem een zware braadpan met deksel die in de oven past en leg de uienringen op de bodem. Leg hier het vlees op en dek af. Zet minimaal zes uur in de oven tot je het vlees makkelijk uit elkaar kunt trekken.

Maak intussen de koolsalade. Snijd de spitskool in vieren, verwijder de harde kern en snijd in zo dun mogelijke reepjes.

Schrap de wortel en snijd ook deze in dunne reepjes. Meng de spitskool met de wortel, mayonaise en azijn en breng op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast.

Trek na een paar uur het vlees uit elkaar met twee vorken. Beleg het broodje vervolgens met het draadjesvlees, de uien en de koolsalade.

Serveer met frietjes, mayonaise en servetjes, want ook een broodje pulled pork eet je met je handen.

Voor zes broodjes: 1 kilo varkensschouder 1 grote ui 4 el suiker 2 el zout 2 el peper 2 el gerookt paprikapoeder 6 hamburgerbroodjes 1 spitskool 1 winterwortel 2 el mayonaise 2 tl azijn