Brood teruggehaald na vrijkomen asbest in ovens

Foto ANP/Nils van Houts

In broodfabrieken van Bakkersland, het grootste industriële bakkerijbedrijf van Nederland, is de afgelopen jaren zeker drie keer asbest vrijgekomen in ovens. Eenmaal is daarom een partij brood teruggehaald uit een distributiecentrum. Dat meldt het televisieprogramma Zembla vanavond op basis van asbestinventarisatierapporten.

Bij het laatste incident was vorig jaar het asbest terechtgekomen op het brood dat voor een supermarkt bestemd was. De partij kon uit de handel worden gehaald voordat het in de schappen lag. Het brood was afkomstig uit een fabriek in Zwanenburg. Ook in fabrieken in Wateringen in 2011 en vorig jaar in Waalwijk is asbest vrijgekomen.

Veel bakkerijen gebruiken ovens met asbest erin verwerkt

Veel bakkerijen bakken nog met oude ovens waar asbest in verwerkt is als isolatiemateriaal. Bakkersland, een van de grootste broodconcerns van Nederland, stelt dat altijd ‘asbestveilig’ gewerkt is omdat in de gaten werd gehouden of er beschadigingen waren aan het isolatiemateriaal. Ook zou er geen gevaar zijn voor de consument omdat nooit is vastgesteld dat het eten van asbest gevaarlijk is. Deskundigen zeggen echter dat het tegendeel ook niet bewezen is.

Wim van der Linden, voormalig voorzitter van de ondernemingsraad van Bakkersland, zegt in de uitzending dat het bedrijf geen geld heeft om de asbestovens te vervangen omdat bakkerijen worden afgeknepen door supermarkten. “Als die meer marge zouden geven, zouden alle ovens vernieuwd kunnen worden.”
(Novum)