Zeeanemoon leeft met voet in ijs

Ze hebben altijd een koude voet: zeeanemonen die voor de kust van Antarctica leven en met hun lichaam in het ijs verankerd zijn. Alleen hun tentakels bungelen buiten het ijsplafond. Biologen ontdekten twee anemonenvelden onder een pak ijs van 250 meter dik, met een op afstand bestuurbare onderzeeër. Die maakte foto’s en verzamelde exemplaren van de nieuwe soort.

Zeeanemonen zijn honkvaste roofdieren die met hun tentakels prooien vangen. Ze hechten zich meestal met een voetschijf vast aan gesteente of de zeebodem.

De biologen hebben de ijsanemoon Edwardsiella andrillae gedoopt. De soortaanduiding is een verwijzing naar het Antarctic Drilling Programme, het boorprogramma waar het onderzoek onder viel. De onderzoekers beschreven de nieuwe soort vorige maand in het vakblad PLOS ONE.

De biologen hebben nog geen idee hoe de ijsanemonen hun tunnels in het ijs boren. Normaal gesproken graven anemonen tunnels met hun tentakels of door hun voetschijf in en uit te zetten, maar dat lijkt niet genoeg om ijs te kunnen doordringen.

De zeeanemoon is een van de weinige dieren die in ijs kunnen leven. In Alaska zijn ijswormen gevonden die in gletsjers leven. Ze kruipen door scheurtjes in het ijs, op zoek naar sneeuwalgen en -bacteriën.