Arts mag patiënt die weigert te eten overdragen aan collega

Artsen mogen patiënten die hun leven willen eindigen door te stoppen met eten en drinken, overdragen aan een collega. Dat staat in een concepthandreiking van de KNMG. Het is een handreiking aan artsen die emotionele of principiële bezwaren hebben tegen deze manier van sterven.

De KNMG wil artsen een uitweg bieden die gewetensbezwaren hebben bij het begeleiden van patiënten die bewust stoppen met eten en drinken. Foto ANP / Koen Suyk

Artsen mogen patiënten die hun leven willen eindigen door te stoppen met eten en drinken, overdragen aan een collega. Dat staat in een concepthandreiking van de KNMG (pdf). Het is een handreiking aan artsen die emotionele of principiële bezwaren hebben tegen deze manier van sterven.

Artsen zijn in principe verplicht patiënten zorg te verlenen. Met het document, dat nog een conceptversie is, biedt de KNMG artsen met gewetensbezwaren een uitweg. In de handreiking staat verder beschreven welke zorg artsen en verpleegkundigen moeten bieden, hoe zij patiënten moeten begeleiden en hoe zij hen kunnen voorbereiden. Voor de zomer moet het concept definitief worden.

Volgens Alexander de Graeff, internist-oncoloog van de commissie die het document samenstelde, was er behoefte bij artsen aan een duidelijke richtlijn. Artsen voelen zich vaak onzeker, omdat het niet vaak voorkomt dat mensen op deze manier komen te overlijden. Het is bovendien een proces dat met veel emoties gepaard gaat. Sommige artsen zien het verzorgen van een patiënt die stopt met eten en drinken, als hulp bij zelfdoding. De Graeff:

“Wij zien zelfdoding als een actieve handeling, die meestal gewelddadig is, zoals wanneer iemand voor de trein springt. Terwijl deze patiënten iets achterwege laten, namelijk eten en drinken.”

Jaarlijks sterft 0,4 tot 1,7 procent aan hongerdood

Het percentage mensen dat jaarlijks sterft door te stoppen met eten en drinken bedraagt zo’n 0,4 tot 1,7 procent van het totaal aantal sterfgevallen. Bij ongeveer de helft van hen is een euthanasieverzoek afgewezen.

    • Mirjam Remie