Econoom en Nobelprijswinnaar Mortensen (74) overleden

Dale Mortensen op de Aarhus Universiteit in Denemarken 2010, waar hij indertijd les gaf. Foto EPA / Martin Dam Kristensen / Denmark Out

De Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Dale Mortensen is vandaag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn assistent Sue Triforo bekendgemaakt, schrijft persbureau AP. Mortensen won de Nobelprijs in 2010 samen met twee andere economen voor hun onderzoek naar vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Zijn assistent zei in een verklaring:

“Woorden schieten tekort, want ik ben overvallen door verdriet. Maar Mortensen was een opmerkelijke, bescheiden en briljante geest.”

Volgens rector Morton Schapiro van Northwestern University, waar Mortensen werkzaam was als hoogleraar, was het “baanbrekende werk van Mortensen vooral relevant voor beleidsmakers die vandaag de dag werkloosheid proberen aan te pakken”.

Opleidingen kunnen niet snel genoeg inspelen op andere vraag

Mortensen kreeg de Nobelprijs samen met zijn landgenoot Peter Diamond en de Brits-Cyprioot Christopher Pissarides. Zij onderzochten hoe er in een economie zowel hoge werkloosheid kan zijn als een groot aantal vacatures. Gedrieën ontwierpen zij vervolgens het zogeheten ‘DMP-model’; een theoretisch model van de arbeidsmarkt waarin zij variabelen verwerkten als cao’s, werkloosheidsuitkeringen en opleidingsobstakels.

Op die manier probeerden ze de fricties op de arbeidsmarkt te verklaren. Een van hun verklaringen was dat opleidingen niet goed aansluiten op de vraag van ondernemers. Omdat er snel ingespeeld wordt op een veranderende vraag, kan werkloosheid ontstaan. Ook hoge uitkeringen bij werkloosheid op de lange termijn leiden tot een hogere werkloosheid, concludeerden ze.

    • Anouk Eigenraam