Al-Qaeda teruggedrongen na felle strijd in noorden van Syrië

Terwijl de lokale tak van Al-Qaeda in Irak successen boekt, moet ze in het noorden van Syrië terrein prijsgeven.

Na hevige onderlinge gevechten tussen fundamentalistische groeperingen heeft de aan Al-Qaeda gelieerde Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS) zijn belangrijkste basis in de noordelijke Syrische stad Aleppo verloren. Dit hebben meer gematigde bronnen binnen het Syrische verzet gisteren gemeld.

De strijders van ISIS gaven hun hoofdkwartier in Aleppo, dat was gevestigd in een kinderziekenhuis, echter pas op nadat ze een vijftigtal gevangenen hadden doodgeschoten.

De ISIS-strijders waren de laatste dagen in gevechten gewikkeld met leden van Al-Nusra, een andere fundamentalistische sunnitische organisatie die de regering van president Bashar al-Assad bestrijdt. Ook andere, gematigder verzetsgroepen hadden zich aangesloten bij de strijd tegen ISIS, dat wegens zijn meedogenloze karakter door veel Syriërs wordt gehaat. Ook elders in het noorden van Syrië moest ISIS gisteren terrein prijsgeven.

Terwijl Al-Nusra de verdrijving van Assad als hoogste doel heeft, streeft ISIS vooral een zuivere islamitische staat na, die geheel fungeert conform de shari’a, het islamitisch recht. ISIS is ook actief in Irak, waar het de afgelopen dagen juist enkele belangrijke steden wist te veroveren.

De gevechten tussen de verschillende sunnitische groepen, de felste tot nu toe, zijn goed nieuws voor de regering van Assad, die haar positie in Aleppo, de tweede stad van het land en de commerciële hoofdstad, heeft weten te versterken.

Intussen blokkeerde Rusland gisteren bij de Verenigde Naties een verklaring van de Veiligheidsraad, waarin felle kritiek werd uitgeoefend op de Syrische regering wegens heftige luchtbombardementen op onder meer Aleppo. Daarbij maakten vliegtuigen van de Syrische luchtmacht gebruik van zogenoemde bomtonnen (barrel bombs), die honderden mensen het leven kostten. Hoewel zo’n verklaring niet bindend is, voelde Rusland niets voor een Brits ontwerp voor zo’n kritische verklaring over zijn bondgenoot Assad. (Reuters, AP)