Yahoo koopt Android-beginscherm Aviate

Yahoo CEO Marissa Mayer spreekt tijdens haar keynote op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Foto AFP / Robyn Beck

Met de overname van de jonge softwaremaker Aviate hoopt internetbedrijf Yahoo de belangrijkste plek te veroveren op de circa één miljard Android-telefoons die tot nu toe verkocht zijn: het beginscherm. Yahoo-topvrouw Melissa Mayer maakte de aankoop – voor een onbekend bedrag – gisteravond bekend tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

Yahoo wil graag meeliften op het succes van Android, het gratis mobiele besturingssysteem dat beschikbaar gesteld wordt door Mayers vorige werkgever Google.

Aviate is een zogenaamde launcher, een applicatie die je ziet zodra je een Android-telefoon opstart. Het doel is orde te brengen in de (grote) verzameling apps die veel smartphonegebruikers in de loop der jaren verzameld hebben. Tijdens de installatie van Aviate worden de bestaande Android-apps gecategoriseerd.

Vervolgens presenteert Aviate naar aanleiding van het moment van de dag en de locatie van de gebruiker relevante apps. Wie onderweg is naar zijn werk krijgt automatisch toegang tot navigatie-apps en als je in een restaurant zit toont Aviate automatisch suggesties voor de beste maaltijden daar.

Sociaal netwerk Facebook deed vorig jaar ook ook een poging het beginscherm te veroveren met Facebook Home. Gebruikers lieten die launcher echter links liggen omdat Facebook voornamelijk zijn eigen toepassingen wilde promoten. Ook de Facebook-telefoon die tegelijkertijd werd geïntroduceerd, bleek geen succes.

Aviate is nu alleen nog voor een beperkte groep testers beschikbaar, maar krijgt hoge waarderingen in Googles Play Store.

Zo werkt Facebook Home:

    • Marc Hijink