Warner Bros wil ook in Europa gaan scoren met kaskrakers

Het Amerikaanse Warner Bros behaalt met zijn film- en tv-producties het grootste deel van zijn omzet buiten de VS. Europa blijft achter. Dat moet anders volgens het amusementsbedrijf.

Met een miljardenomzet en leidende posities in film en televisie heeft Warner Bros weinig reden tot klagen in de Verenigde Staten. Maar dat de Europese kijker al lang op het verlanglijstje van de onderneming staat, bleek in 2011. Toen werd tevergeefs geprobeerd om Endemol over te nemen. Geen wonder dat Eyeworks het volgende doelwit is.

Over de overnamegeruchten willen zegslieden van Warner Bros. International Television Production geen woord kwijt. Maar ook de entertainmentmedia in Los Angeles meldden gisteren dat de overname er aan lijkt te komen. Een samengaan zou voor de hand liggen, schreef The Hollywood Reporter. Mediaconglomeraat Time Warner is sinds 2011 immers opvallend stil geweest op het overnamefront. „Maar consolidatie is de regel in plaats van de uitzondering geworden.”

Als de geruchten kloppen, komt het bedrijf van Reinout Oerlemans terecht bij een van de grootste mediabedrijven ter wereld. Time Warner — jaaromzet: ruim 21 miljard euro – was een duizendpoot. De afgelopen jaren zijn diverse divisies afgestoten: de geplaagde internetafdeling AOL, het machtige kabelbedrijf Time Warner Cable en de uitgeverij (van onder meer Time Magazine).

De focus ligt nu bij film en tv. Warner Bros heeft een gigantische studio in Burbank, nabij Los Angeles.

Daar produceert het bedrijf allerlei drama- en realityseries voor de grote omroepen in de VS. Als filmproducent zet Warner Bros in de VS de toon met kaskrakers zoals The Hobbit en Her.

In 2012 wist de filmdivisie een wereldwijde opbrengst van 3,4 miljard dollar te boeken, waarvan 2,67 miljard buiten de VS werd verdiend. Dat aandeel moet groter. Amerikaanse studio’s en ook nieuwe distributeurs/producenten als Netflix en Amazon beseffen dit. Daartoe zou Eyeworks kunnen dienen voor Warner Bros.

Op de eigen website maakt de onderneming melding van de eerste plaats die het bedrijf inneemt op de lijst van distributeurs in Groot-Brittannië. De rest van de Europese markt blijft daarbij achter. Vooralsnog.

    • Diederik van Hoogstraten