Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Van Rey verdacht van ronselen volmachtstemmen’

Jos van Rey.
Jos van Rey. Foto ANP / Bas Czerwinski

De rijksrecherche bekijkt in het strafrechtelijke onderzoek naar de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey (VVD) of er ook volmachtstemmen zijn geronseld bij verkiezingen. Dat meldt dagblad De Limburger op basis van meerdere niet bij naam genoemde bronnen.

Bij een inval in het woonhuis van Van Rey op 19 oktober 2012 zou een flink aantal kopieën van volmachtformulieren of soortgelijke informatie zijn gevonden, aldus De Limburger. Het verzamelen van volmachtstemmen is strafbaar. Onduidelijk is wel of het Openbaar Ministerie (OM) Van Rey en/of andere betrokkenen hierbij als verdachte heeft aangemerkt.

In een reactie aan de krant zegt burgemeester Peter Cammaert: “Indien uw vooronderstelling juist is, kan de gemeente daarover in het belang van het strafrechtelijk onderzoek geen mededelingen doen.” Een woordvoerder van het OM reageert: “Lopende het onderzoek doen we geen mededelingen”. Ook wilde hij niet reageren bij welke verkiezingen er mogelijk sprake is geweest van ronselpraktijken. Volgens De Limburger “ligt het voor de hand” dat het in ieder geval om de verkiezingen van 2010 gaat.

Advocaat van Van Rey: verschil tussen verkrijgen en ronselen

Tegenover NRC wil een woordvoerder van het OM ook geen mededelingen doen. Gitte Stevens, de advocaat van Van Rey, wil alleen kort en bondig reageren.

“Justitie moet vooral alles onderzoeken. Er is een verschil tussen het verkrijgen van volmachten en het ronselen. Mijn client kan bijvoorbeeld van bekenden meer dan de toegestane twee volmachten toegestuurd krijgen en dan een buurman vragen om er ook een paar voor zijn rekening te nemen. Onder ronselen versta ik actief mensen hun stem aftroggelen.”

Oud-wethouder verdacht van sluiten vastgoeddeals

Tegen Jos van Rey loopt al langer een strafrechtelijk onderzoek. Hij zou zich hebben laten omkopen door de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol, met wie Van Rey bevriend is. Ze zouden vastgoeddeals hebben gesloten toen Van Rey nog wethouder was in Roermond, waardoor Van Pol bevoordeeld zou zijn.

De 68-jarige Van Rey wordt er ook van verdacht informatie te hebben gelekt over het burgemeesterschap van Roermond naar kandidaat Ricardo Offermans, eveneens verdachte in het corruptieonderzoek. Van Rey stapte uiteindelijk op als wethouder van Roermond en als senator vanwege de verdenkingen.