Meer bedreigingen door werklozen

Tot massale demonstraties leidt de recordwerkloosheid nog niet – wel tot haatdragende tweets en intimidatie aan de balie bij uitkeringsinstantie UWV.

Werknemers van het UWV hebben meer last van agressie van langdurig werklozen, bevestigt een woordvoerder vandaag. Het aantal gevallen van persoonlijke bedreiging steeg tussen 2012 en 2013 van 295 naar 328. Dat varieert van gescheld aan het loket tot stalking via e-mail.

Emotie mag, maar agressie niet, volgens het zerotolerancebeleid van het UWV. De instantie deed vorig jaar 59 keer aangifte bij de politie, een verdubbeling ten opzichte van 2012. De rechter legde vorig jaar in vijf zaken aan cliënten een gebieds- of contactverbod op, aldus de woordvoerder.

Vandaag dient in Amsterdam bijvoorbeeld een kort geding tegen een 59-jarige man met een arbeidsongeschiktheidsuitkering die het UWV al jaren zou teisteren. De instantie eist een contactverbod van twee jaar op straffe van een boete van 250 euro en verwijdering van zijn onlinepublicaties.

De aanhoudende crisis en de laagdrempeligheid van internet voeden de agressie, volgens het UWV. Al is het aantal werklozen dat over de rooie gaat nog bescheiden op het totaal van 1,3 miljoen cliënten, van wie 419.000 mensen met een WW-uitkering.