Twaalf basisscholen starten komend schooljaar met tweetalig onderwijs

Basisschoolkinderen in de klas. Robin van Lonkhuijsen

Twaalf Nederlandse basisscholen starten komend schooljaar met een experiment waarbij maximaal de helft van de tijd in het Engels les wordt geven. Dat staat op de website van de Rijksoverheid. Het gaat om scholen verspreid over heel Nederland.

Dit betekent dat kinderen niet alleen Engelse les krijgen, maar ook bij vakken zoals gym, geschiedenis en aardrijkskunde in het Engels worden onderwezen. Tot nu toe gebeurde dit enkel op middelbare scholen.

De scholen die meedoen aan het experiment zijn zorgvuldig geselecteerd en beschikken over leraren die in staat zijn om in het Engels les te geven. Daarnaast wordt het tweetalig lesgeven geen verplichting, aldus een woordvoerder van het ministerie tegenover nrc.nl.

‘Goed Engels spreken meer dan ooit van belang’

Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) over het initiatief:

“Nederlandse kinderen zullen hun brood later verdienen in een wereld waarin het meer dan ooit van belang is dat ze naast Nederlands ook goed Engels spreken. Juist als ze jong zijn pikken ze taal met speels gemak op. Jong geleerd is in dit geval daadwerkelijk oud gedaan. Bovendien maakt het vroeg aanbieden van een vreemde taal het onderwijs uitdagender voor talentvolle leerlingen met een talenknobbel”.

Programma onderdeel van groter plan

Het experiment met tweetalig onderwijs is onderdeel van een groter plan dat Dekker afgelopen zomer presenteerde. Scholen met een internationale oriëntatie hadden hierom gevraagd. Dekker werkt momenteel ook aan een wetsvoorstel dat basisscholen structureel de ruimte moet geven om vijftien procent van de onderwijstijd Engels, Frans of Duits als instructietaal te gebruiken.

In 2015 krijgen nog eens acht basisscholen de kans om mee te doen aan het project. Mocht in 2019 blijken dat de proef een succes is, dan kunnen meer basisscholen tweetalig gaan lesgeven.

Het gaat om de volgende scholen:

 • De Haagse Schoolvereniging in Den Haag
 • De Polle in Marsum
 • De Blijberg in Rotterdam
 • De Lanteerne in Nijmegen
 • Het Talent in Lent
 • De Violenschool in Hilversum
 • De Wilge in Hilversum
 • De Kindercampus in Hilversum
 • De Groningse Schoolvereniging in Groningen
 • De Internationale School in Eindhoven
 • De Prinseschool in Enschede
 • De Visserschool in Amsterdam
  • Nando Kasteleijn