‘Time Warner wil 200 miljoen euro betalen voor Eyeworks’

Het Amerikaanse Time Warner is bereid tv-productiebedrijf Eyeworks voor 200 miljoen euro, inclusief overname van schulden, te kopen. Dat meldt het FD vanochtend. Volgens ingewijden zou het Amerikaanse entertainmentconcern deze maand nog beslissen of het Eyeworks inderdaad wil komen.

Eyeworks, het mediabedrijf onder leiding van de tv- en filmproducent Reinout Oerlemans. Foto ANP / Robin Utrecht

Het Amerikaanse Time Warner is bereid tv-productiebedrijf Eyeworks voor 200 miljoen euro, inclusief overname van schulden, te kopen. Dat meldt het FD vanochtend.

Volgens ingewijden zou het Amerikaanse entertainmentconcern deze maand nog beslissen of het Eyeworks inderdaad wil kopen. Tot die tijd is de Amerikanen gegarandeerd dat geen enkel ander bedrijf in aanmerking komt voor de koop. Time Warner zou willen dat Reinout Oerlemans de komende jaren als creatief directeur betrokken blijft bij zijn Eyeworks. Voor het overige management zou geen rol meer zijn weggelegd. Grootaandeelhouder Joop van den Ende, die in 2006 een belang van 30 procent in Eyeworks kocht, staat volgens de krant achter een verkoop.

Gisteren werd al bekend dat Time Warner, onder meer eigenaar van Warner Bros en HBO, Eyeworks zou willen kopen. Toen wilden de bedrijven niet reageren.

Oerlemans zou al langer van plan zijn geweest zijn bedrijf te verkopen om zijn tv-producties zo gemakkelijker internationaal te kunnen verspreiden. Zo peilde hij in 2011 of er bij grote mediaconcerns belangstelling was voor een overname. Time Warner toonde toen ook al interesse, naast verschillende andere partijen. De partijen haakten destijds af “om diverse redenen”, aldus het FD, maar Time Warner hervatte de gesprekken nadat een overname van Endemol mislukt was.

In 2001 opgericht door Reinout Oerlemans

Eyeworks werd in 2001 opgericht door Oerlemans en zijn compagnons Ronald van Wechem en Robert van den Boogaard. De productiemaatschappij is bekend van programma’s als De Nationale IQ Test, Sterren Dansen Op Het IJs en Flikken Maastricht. Het bedrijf had in 2012 een omzet van ruim 250 miljoen euro. Netto bleef er 13,9 miljoen winst over. Eyeworks heeft in vijftien landen vestigingen.

Time Warner staat bekend als ’s werelds grootste mediabedrijf. Het heeft een jaarlijkse omzet van 12,5 miljard dollar. In Nederland heeft het concern al een productievestiging.

    • Anouk van Kampen