Terugkijken: in De School zie je hoe zestienjarigen echt zijn

Meer dan honderd middelbare scholen benaderde BNN voor een nieuwe realityserie. Alleen het Jan Arenstz in Alkmaar zei ‘ja’. En zo volgden veertig onbemande camera’s de 4 havo-leerlingen van de Alkmaarse school, in de acht weken voor de afgelopen zomervakantie.

BNN maakte er de serie De School van. In zes afleveringen van 45 minuten toont de omroep hoe de docenten van het Jan Arentsz ‘hun’ jongeren lesgeven en begeleiden. Wat ze doen om leerlingen die dreigen af te glijden te motiveren. En hoe leerlingen geholpen worden die niet lekker in hun vel zitten, door een sterfgeval, ziekte van een naaste of depressie.

In NRC Handelsblad legde de directeur van de school gisteren uit waarom het Jan Arenstz wel mee wilde doen.

“We doen mee omdat de documentaire op een positieve manier de bijzondere wereld van een middelbare school in beeld brengt. Onze leerlingen staan voor alle leerlingen in Nederland. Ze schommelen heen en weer tussen jeugd en volwassenheid. De laatste tien jaar praat de politiek over het onderwijs uitsluitend in termen van targets, prestaties halen. Het onderwijs wordt gezien als een bedrijfstak die zich als een fabriek laat runnen. Maar een school is een andere wereld.”

Bekijk hier de eerste aflevering terug:

De School van BNN is gebaseerd op de Engelse serie Educating Essex. De documentairereeks, gemaakt door de Britse productiemaatschappij Twofour, werd in het najaar van 2011 uitgezonden door Channel 4.

Welke middelbare school doet er nou mee aan een programma als dit? Hoe volg je in hemelsnaam twee maanden lang tweehonderd leerlingen 4 havo? Hoe hebben de leerlingen de opnames ervaren? Lees het in dit artikel of download de digitale editie.

    • Jan Benjamin