Rodmans cadeautje voor grote vriend Kim: een zwoele Happy Birthday

Kim Jong-un is vandaag 31 geworden, en dat moest gevierd worden. De Noord-Koreaanse leider wist precies wat hij wilde: een wedstrijd tussen Amerikaanse oud-profbasketballers en het Noord-Koreaanse nationale team. Zijn grote vriend Dennis Rodman stelde niet alleen een team all stars samen, maar zong ook een liedje voor Kim.

Rodman zingt. AP / Kim Kwang Hyon

Kim Jong-un is vandaag 31 geworden en dat moest natuurlijk gevierd worden. Zoals het een waar dictator betaamt, wist de Noord-Koreaanse leider precies wat hij wilde krijgen: een wedstrijd tussen voormalige Amerikaanse profbasketballers en het Noord-Koreaanse nationale team. Het toeval wil dat zijn grote vriend, Dennis Rodman, oud-basketballer is. Dus stelde Rodman een team van all stars samen om naar Pyongyang te komen. En alsof dat niet genoeg was, zong hij ook een Happy Birthday voor Kim.

Hoewel de 14 duizend toeschouwers in het Pyongyang Indoor Stadium met luid applaus op Rodmans zangkunsten reageerden, krijgt de vijfvoudig NBA-kampioen thuis behoorlijk wat kritiek. De stroom commentaren kwam gisteren al helemaal op gang na een interview met CNN. Of de 52-jarige sporter zich bij Kim zou inzetten voor de tot vijftien jaar arbeidskamp veroordeelde Amerikaans-Koreaanse missionaris Kenneth Bae?

Uit Rodmans reactie, te zien in onderstaand filmpje (vanaf 4.37), blijkt volgens onze correspondent Oscar Garschagen dat Rodman “nog steeds heel goed kan vloeken”, “van diplomatie geen verstand heeft én dat hij beslist niet van plan is zich voor Bae in te spannen”.

Garschagen schrijft vandaag in NRC Handelsblad.

Van de NBA tot het Witte Huis, van de familie van Bae tot zijn teamgenoten: allemaal hebben ze afstand genomen van Rodman. “Dictator Kim Jong-un onderdrukt zijn volk, laat zijn volk uithongeren en een paar beroemdheden denken daar goede sier te maken en laten zich gebruiken voor de Noord-Koreaanse propaganda”, brieste het Amerikaanse Congreslid Eliot Engel, een Democraat.

Kim, die voor zover bekend zelden omgaat met buitenlanders, is met Rodman bevriend sinds die begin vorig jaar afreisde naar Noord-Korea. De dictator zat tijdens de basketbalwedstrijd op de tribune. De sporter speelde de eerste helft van de wedstrijd mee, maar zat tijdens de tweede helft naast Kim.

    • Laura Klompenhouwer