Rebellen nemen hoofdkwartier van ISIS in Aleppo over

Rebellen lopen langs het voormalige 'hoofdkwartier' van de Islamitische Staat in Irak en de Levant. Reuters / Abdalrhman Ismail

Syrische rebellen hebben vandaag in Aleppo een ziekenhuis ingenomen dat door de rivaliserende extremistische groepering ISIS werd gebruikt als lokaal hoofdkwartier. De overwinning komt een dag nadat twintig rebellen in de noordelijke stad Darkoush omkwamen bij een zelfmoordaanslag van de aan Al-Qaeda gelieerde groepering. Dat meldt persbureau AP op gezag van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Met de strijd tussen verschillende rebellen wordt de complexiteit van de burgeroorlog in Syrië duidelijk. Waar ze eerst zij aan zij vochten tegen troepen die trouw zijn aan president Assad, bestrijden ze nu elkaar.

Ondertussen blijft de regering luchtaanvallen uitvoeren op Aleppo. Bij aanvallen op twee voorsteden die worden beheerst door rebellen, kwamen gisteren volgens het Observatorium 19 mensen om.

De rebellen en ISIS (de Islamitische Staat in Irak en de Levant) staan al maanden op gespannen voet. Toen duidelijk werd dat de strijders van ISIS een geliefde arts hadden gemarteld en vermoord, braken afgelopen vrijdag gevechten tussen beide kampen uit.

Dat de oorlog steeds meer een strijd wordt tussen kleine groeperingen, blijkt ook uit dit filmpje van de NOS:

ISIS domineert de opstand in Syrië, schreef Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer maandag in NRC Handelsblad. Maar het tij lijkt te keren:

In Syrië heeft de groep de lokale bevolking tegen zich opgezet door lijfstraffen, arrestaties en onthoofdingen. Vorige week begon een alliantie van andere sunnitische rebellen een offensief tegen ISIS. De hoop van gematigde krachten is dat de zwarte vlag wordt gestreken en zij weer de overhand krijgen.

Onenigheid probleem voor vredesconferentie

De onderlinge strijd tussen rebellen roept ook vragen op over de vredesconferentie die later deze maand wordt gehouden in Zwitserland. De Syrische Nationale Coalitie, een verbond van oppositiegroeperingen, ligt onderling overhoop. Een stemming over wel of geen deelname werd gisteren uitgesteld.

De Syrische Nationale Coalitie wordt door het Westen gezien als de belangrijkste vertegenwoordiging van de politieke oppositie. Zowel de SNC als het regime van Assad zou bij de vredesbesprekingen aanwezig moeten zijn om de conferentie een kans van slagen te geven.

    • Laura Klompenhouwer