Politie onderschepte tot nu toe bijna 63 duizend kilo vuurwerk

De Vliegende Brigade Vuurwerk van de VROM-Inspectie demonstreert een aantal veel voorkomende soorten illegaal en afgekeurd vuurwerk. Foto ANP / Valerie Kuypers

De politie heeft sinds oktober bijna 63 duizend kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie. In de laatste week van vorig jaar stond de teller nog op ruim 54 duizend.

Uiteindelijk werd tussen eind 2012 en februari 2013 in totaal 122 duizend kilo vuurwerk onderschept. Rond de jaarwisseling 2011-2012 was dat bijna 99 duizend kilo, maar de barometer liep toen tot halverwege januari.

Fractie illegaal vuurwerk wordt onderschept

Het OM schat dat jaarlijks ongeveer één à twee miljoen kilo verboden consumentenvuurwerk wordt verkocht in Nederland. Elk jaar wordt per week bijgehouden hoeveel verboden vuurwerk in beslag wordt genomen.

Het OM treedt hard op tegen kopers en gebruikers van illegaal vuurwerk. Zo worden mensen die hun vuurwerk in het buitenland bestellen, sinds een aantal maanden op YouTube ontmaskerd en aangesproken door de politie. Op het YouTube-kanaal van de Task Force Opsporing Vuurwerk Bommenmakers staan inmiddels vierhonderd filmpjes.

Illegaal vuurwerk wordt gezien als de oorzaak van veel ongelukken rondom de jaarwisseling. Mensen die het bestellen zorgen volgens het Openbaar Ministerie voor grote veiligheidsrisico’s.

    • Laura Klompenhouwer