PGGM stopt met beleggingen in vijf grootste Israëlische banken

Zijn Israëlische banken betrokken in nederzettingen in Palestijns gebied dan trekt PGGM zijn conclusies, op grond van internationaal recht.

Pensioenbelegger PGGM belegt niet langer in de vijf grootste Israëlische banken. PGGM bevestigde vanochtend een bericht hierover in de Israëlische pers. Het gaat om Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israel Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank.

Aanleiding voor dit besluit is de betrokkenheid van deze banken bij de financiering van Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. De banken hebben filialen of financieren bouwprojecten in de nederzettingen. Die worden internationaal gezien als illegaal en een bedreiging voor de vrede. Investeren in de nederzettingen kan in strijd zijn met het internationaal recht.

PGGM heeft naar eigen zeggen jarenlang met de banken overlegd maar dit leidde er niet toe dat zij zich terugtrokken uit bezet gebied. De pensioenbelegger ziet „in de nabije toekomst geen perspectief op verandering in deze zorgwekkende situatie”. Daarom haalde het naar verluidt tientallen miljoenen euro’s weg. PGGM beheert zo’n 150 miljard voor verschillende pensioenfondsen. Het voert nog gesprekken met een aantal andere Israëlische ondernemingen.

Vorig jaar trokken het Nederlandse ingenieursbureau Royal Haskoning DHV en het drinkwaterbedrijf Vitens zich terug uit Israëlische projecten in bezet gebied. Maar het besluit van PGGM gaat veel verder, omdat sommige Israëlische banken alleen indirect betrokken zijn bij de nederzettingen. De beslissing kent volgens een woordvoerder van PGGM internationaal geen precedent.

Volgens het kabinetsbeleid moet het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘alle soorten activiteiten in of ten behoeve van nederzettingen’ actief ontmoedigen. Het ministerie waarschuwde wel Haskoning, maar niet Vitens of PGGM. Buitenlandse Zaken kon vanochtend niet verklaren waarom. PGGM besloot onlangs ook een windmolenpark in Mexico op een andere locatie te bouwen, na protesten van omwonenden.