Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Pensioenfonds PGGM stopt met belegging in Israëlische banken

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Nederlandse pensioenverzekeraar PGGM stopt met beleggingen in vijf Israëlische banken omdat deze de bouw van Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever financieren. Dat bevestigt PGGM aan onze correspondent in Israël, Leonie van Nierop, na berichtgeving hierover in de Israëlische krant Haaretz vanochtend.

Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop dutch PGGM confirms haaretz report, won’t invest in israeli banks. but is not pension fund, it’s pension investor and not the largest (2nd)

Volgens Haaretz noemt PGGM het zijn “sociale verantwoordelijkheid” om de miljoenen euro’s niet langer in de Israëlische banken te beleggen. Het gaat om de vijf grootste banken in het land: Hapoalim, Leumi, First International Bank of Israel, Israel Discount Bank en Mizrahi Tefahot.

PGGM zegt jarenlang een dialoog te hebben gevoerd met de vijf banken omdat hun financiering van de nederzettingen problematisch is vanuit het opzicht van internationaal recht en daardoor niet strookt met het investeringsbeleid van PGGM. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft namelijk in 2004 geoordeeld dat de nederzettingen in bezet Palestijns gebied illegaal zijn. De banken hebben geantwoord dat het Israëlisch recht de financiering echter niet verbiedt, want in Israël wordt deze interpretatie van het internationaal recht betwist.

Slecht voor imago Israëlische banken

PGGM heeft daarom een aantal dagen geleden aan de banken laten weten dat het de investeringen terug heeft getrokken. Het gaat slechts om tientallen miljoenen van de miljarden aan pensioengeld die PGGM beheert, maar de terugtrekking is vooral van symbolisch belang. Het imago van de banken loopt door de affaire schade op.

Volgens het kabinetsbeleid moet Buitenlandse Zaken economische activiteiten in of ten behoeve van Israëlische nederzettingen actief ontraden. De nederzettingen zijn volgens Nederland illegaal en een bedreiging voor de vrede.

De afgelopen weken besloten al meer Nederlandse bedrijven hun activiteiten in Israël daarom te stoppen. Zo besloot het drinkwaterbedrijf Vitens half december de samenwerking met het Israëlische waterbedrijf Mekorot te beëindigen omdat het bedrijf water uit bezet gebied - waar veel Palestijnen zeer beperkte toegang tot water hebben - en naar de nederzettingen pompt. Het besluit van PGGM gaat nog veel verder, omdat sommige Israëlische banken alleen indirect betrokken zijn bij de nederzettingen. De beslissing kent volgens een woordvoerder van PGGM internationaal geen precedent. Nu zouden nog meer bedrijven kunnen volgen.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is bezorgd over deze trend. In december, na het vertrek van Vitens, werd de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv, Caspar Veldkamp, al ontboden omdat het ministerie in Israël ontevreden was over de ‘pro-boycot-sfeer’ die heerst in Nederland.

Lees hier NRC’s reconstructie van gisteren over de krampachtige politieke situatie die ontstond toen Vitens eerst wel, en toen niet meer met het Israëlische staatsbedrijf Mekorot wilde samenwerken. Wat ging er mis?