Ook een kind kan een pc bouwen

Waarom zou je tijd steken in de bouw van een pc? Zelf een computer in elkaar schroeven levert geen geld op, maar wel een hoop kennis.

Zelfbouw lijkt goedkoper, maar dat is het nauwelijks.

Computergebruik vereist allang niet meer dat je ook maar iets van het binnenste van het apparaat begrijpt. Voor de meeste 50-plussers geldt dat hun kinderen beter weten hoe een computer werkt dan hun ouders. Voor de huidige generatie dertigers gaat die vlieger echter niet meer op. Zou een kind anno 2013 nog willen weten hoe een computer werkt?

We nemen de proef op de som met de 12-jarige Felix Ex. Hij houdt van gamen, vooral Minecraft, een spel waar je met bouwstenen die je eerst ‘delft’ een eigen wereld bouwt. Voor dit onder tieners razend populaire spel heb je een krachtige computer nodig.

Felix heeft een oude, trage computer waarop Minecraft niet werkt. We gaan hem samen met IT-expert Rob Linders helpen een computer in elkaar te zetten. Zelfbouw lijkt goedkoper, maar dat is het nauwelijks. Waarom het toch loont? Je bouwt een computer naar wens en steekt er ook nog wat van op.

Op basis van wat Felix met zijn computer wil, namelijk gamen èn schoolwerk, stellen we de componentenlijst samen. Een fervent gamer zal meer investeren in een videokaart. Wie overklokt (door de kloksnelheid te verhogen ofwel computeronderdelen sneller te laten draaien) zal een beter moederbord kopen dan diegene die met een standaard pc tevreden is.

We hebben onderzocht welke samenstellingen – configuraties – van onderdelen aangeraden wordt voor gamers en vonden een systeem dat uit te breiden is en niet veel duurder dan 650 euro, inclusief Windowsbesturingssysteem. Wie er een gratis opensourcesysteem opzet is 100 euro goedkoper uit, maar haalt zich een hoop gedoe op de hals wat drivers (hulpprogramma’s) en software (voor Linux is niet voor alles goede software verkrijgbaar) betreft.

Woensdagmiddagen

Felix bouwt een maand lang elke woensdagmiddag aan zijn computer. Pc’s zijn modulair opgebouwd. Alle onderdelen zijn los verkrijgbaar en eenvoudig in een standaardkast te monteren. De losse onderdelen zijn online te bestellen. Felix over het bouwen: „Het was superleuk, maar ook best vermoeiend. Als we moe waren gingen we even X-boxen. Ik snap een computer nu veel beter en heb meer geleerd in vier middagen knutselen dan in twee jaar computerles op school. Als je zelf moet zorgen dat het werkt, ben je des te blijer als het lukt.”

Uiteindelijk startten alle ventilatoren en werd de monitor aangesloten. Het installeren van Windows ging relatief snel. Daarna moest Felix zijn computer nog naar eigen smaak inrichten, maar daar is een echte computerfreak nooit mee klaar.

Het resultaat van vier middagen is een beul van een computer waarop Felix apetrots is. Bovendien bezit Felix nu een snellere machine dan zijn ouders. Een eigen computer bouwen: kinderspel.

    • Ine Poppe
    • Sam Nemeth