Bloedspannende oorlogstaferelen in karton

Het begon in 2010: een video over een guerrillagroep die in gevecht raakt met een legereenheid. Het is bittere ernst: gespannen gezichten, nerveuze montage. Camouflagepakken, hoofddoeken, aan alle details is aandacht besteed. De wapens hebben een geloofwaardige terugslag en sproeien lege patroonhulzen. Ze schieten kloeke gaten in de carrosserie van een auto. Alleen: ze zijn opzichtig gemaakt van karton. Na enkele minuten verschijnt zelfs een kartonnen tank ten tonele om een beslissende rol in het verhaal te spelen.

De eerste aflevering van Cardboard Warfare had een making of waarin te zien valt hoe de kartonnen tank over de openbare weg naar de opnamelocatie wordt gereden. Na de delen 1.5 (een overval op een restaurant) en 2 (een veldslag) is onlangs episode 2.5 verschenen. Dit deel gaat over drie broers die als piloten van kartonnen gevechtsvliegtuigen huiswaarts vliegen na een missie. Op het laatste moment moeten ze nog even een zwerm kartonnen Duitse bommenwerpers onschadelijk maken.

Regisseur Clinton Jones weet kolder te combineren met de beeldtaal van echte oorlogsfilms. Daardoor is het resultaat zowel onweerstaanbaar komisch als bloedspannend. Onvermijdelijk op termijn: Cardboard Warfare, the Movie.

    • Herbert Blankesteijn