Ondanks de haat missen ze elkaar wel degelijk

Zijn er weer Feyenoord-fans welkom in de Arena? Vanmiddag overleggen de clubs met de gemeenten en de supporters.

Protest van Ajax-supporters tegen de afwezigheid van Feyenoordfans in de Arena tijdens het duel op 23 oktober 2011 (uitslag 1-1) Foto Hollandse Hoogte

Kunnen ze zich weer gedragen? Al vijf jaar lang mogen Feyenoord-aanhangers niet met hun club mee naar Ajax in Amsterdam en omgekeerd zijn Ajax-supporters niet welkom in de Rotterdamse Kuip. Maar deze maand speelt Ajax thuis tegen Feyenoord in de KNVB-beker. Daarom hebben de gemeentes, beide clubs en hun supportersverenigingen besloten vanmiddag te overleggen over de mogelijkheid dat Rotterdamse fans mee mogen als Feyenoord op 22 januari op bezoek gaat in de Arena.

Als dat goed gaat, mogen er vanaf volgend seizoen bij elke Klassieker misschien weer uitsupporters mee. Misschien, want Ajax-supporters kwamen recentelijk nog in het nieuws door rellen met fans van Celtic en AC Milan. Na het seizoen staat een nieuw overleg gepland.

Waarom werd dat verbod ingesteld? De aanleiding is de Klassieker van 15 februari 2009. Zowel Ajax als Feyenoord verkeert in een crisis. De Rotterdammers hebben net trainer Gertjan Verbeek ontslagen omdat het niet meer boterde met de selectie. Ajax-coach Marco van Basten heeft topscorer Klaas-Jan Huntelaar zien vertrekken. Na een reeks verliespartijen is hij door een supporter uitgemaakt voor ‘pannenkoek’.

Voor de supporters staat er veel op het spel. Te veel, blijkt al voor de wedstrijd. Ajax-supporters bekogelen de Rotterdamse fans met stenen en flessen. Na de wedstrijd – Ajax wint met 2-0 – zingen de Feyenoord- supporters op weg naar de trein kwetsende spreekkoren. Het zal voorlopig hun laatste wapenfeit in Amsterdam zijn. Acht dagen later, op 23 februari 2009, voeren de burgemeesters Job Cohen en Ahmed Aboutaleb een verbod op uitsupporters bij de Klassieker in.

Nu, vijf jaar later, willen de gemeenten en de clubs vooralsnog niet zeggen wat de voorwaarden zouden moeten zijn voor het toelaten van uitsupporters. De burgemeesters gaan er „met een open houding in”, benadrukken beide woordvoerders. Het tekent de voorzichtigheid waarmee alle partijen het overleg beginnen.

Voorzitter Ron Smit van de supportersvereniging van Feyenoord is hoopvol, maar Sander Huisman, woordvoerder de fanatieke supportersvereniging Ajax Supporters Delegatie, vindt het plotselinge overleg „verrassend” en heeft liever een structurele oplossing.

Sinds 1921 is de wedstrijd tussen Nederlands grootste voetbalrivalen 170 keer gespeeld in de competitie en de beker. De rivaliteit gaat verder dan voetbal. „Ze zijn tegen elkaar opgewassen, qua beleving, qua supporters, qua voetbal”, verklaart Mik Schots, die het boek Ajax-Feyenoord, gezworen vijanden schreef, de ongeëvenaarde rivaliteit tijdens de Klassieker. „De Amsterdamse bravoure en de Rotterdamse harde werkers botsen met elkaar, dat is mooi.”

De grootste eruptie van rellen is in 1997, als Ajax-fan Carlo Picornie omkomt bij de ‘Slag bij Beverwijk’. Hij is mishandeld met een klauwhamer en met een mes in zijn rug gestoken.

In april 2004 worden spelers van Jong Feyenoord, onder wie Robin van Persie, na een wedstrijd tegen Jong Ajax belaagd en geslagen door supporters. De ‘mini-Klassieker’ wordt sindsdien in stadions gespeeld, om bezoekers te kunnen monitoren.

En in 2005 loopt de wedstrijd in de Kuip uit de hand als buiten het stadion Ajax- en Feyenoord-supporters slaags raken met de ME. De Ajax-supporters hebben eerder die dag al vernielingen aangericht in treinen die van buiten bestookt werden door Rotterdamse fans. Later dat jaar is de invoering van de play-offs reden voor de burgemeesters om voor het eerst te dreigen met een verbod. Ze zien de uitbreiding van de competitie als een uitbreiding van gevaar. Meer wedstrijden betekent meer kans op nog een Klassieker.

Het duurt tot 2009 voordat de maat vol is. Daarna wordt er alles aan gedaan om confrontaties te voorkomen. De bekerfinale in 2010 tussen Ajax en Feyenoord wordt over twee wedstrijden gespeeld, om beide supportersscharen uit elkaar en tegelijkertijd tevreden te houden.

Als het verbod wordt opgeheven, komt er een einde aan een groot gemis voor de supporters. „Het is bijna niet uit te leggen, want we kunnen Ajacieden missen als kiespijn”, zegt Ron Smit van Feyenoord. „Maar als ze er niet zijn, mis je toch iets.” Ajacied Sander Huisman miste de fanatieke aanmoedigingen van beide teams. „Zo’n oorverdovende stilte na een tegengoal – ook al scoort Feyenoord bijna nooit hier – is bizar.”

    • Sam de Voogt
    • Derk Walters