‘OM onderzoekt ronselen stemmen door Van Rey’

Justitie onderzoekt of de Roermondse VVD-politicus Jos van Rey betrokken is geweest bij het ronselen van stemmen. Dat meldt Dagblad De Limburger op basis van meerdere niet bij naam genoemde bronnen.

Bij de inval in de woning van Van Rey op 19 oktober 2012 zouden kopieën zijn gevonden van volmachten of andere informatie die lijkt te wijzen in dezelfde richting. Het ging daarbij om verkiezingen waarbij Van Rey, voormalig wethouder, Provinciale Statenlid en Eerste Kamerlid, zelf geen kandidaat was. Om welke verkiezingen het ging, is niet duidelijk.

De liberaal is hoofdverdachte in een justitieel onderzoek met codenaam San José. Het OM verdenkt hem van ambtelijke corruptie en witwassen.

Een woordvoerder van het OM wil geen mededelingen doen. Gitte Stevens, de advocaat van Van Rey, wil alleen kort en bondig reageren. „Justitie moet vooral alles onderzoeken”, zegt ze. „Er is wel een verschil tussen het verkrijgen van volmachten en het ronselen. Mijn cliënt kan bijvoorbeeld van bekenden meer dan de toegestane twee volmachten toegestuurd krijgen en dan een buurman vragen om er ook een paar voor zijn rekening te nemen Onder ronselen versta ik actief op pad gaan om mensen hun stem af te troggelen.”

Over twee weken is de uitspraak in een strafzaak tegen Ricardo Offermanns, de oud-burgemeester van Meerssen die geheime informatie van Van Rey zou hebben gekregen.