OM neemt bijna twee keer zo veel vermogen in beslag van criminelen

Minister van Veiligheid en Jusititie Ivo Opstelten begin vorig jaar tijdens een persconferentie bij de dienst Domeinen in Soesterberg met op de achtergrond in beslag genomen voertuigen. Opstelten trok afgelopen jaar extra geld uit om meer crimineel vermogen in beslag te nemen. Foto ANP / Koen van Weel

Justitie heeft vorig jaar 91,7 miljoen euro aan crimineel vermogen in beslag genomen. Dat is veertig miljoen euro meer dan in 2012, schrijft het AD vanochtend.

Het gaat om een recordbedrag. In zes jaar tijd is het totaal aan afgepakt vermogen verdrievoudigd. Het gaat dan niet alleen om geld, maar ook om bijvoorbeeld onroerend goed of dure auto’s. Het geld is in de eerste plaats bedoeld voor de slachtoffers, de rest gaat in de staatskas.

De stijging komt onder meer doordat het ministerie van Veiligheid en Justitie in 2013 twintig miljoen euro extra uittrok voor een programma waarbij politie, justitie en Belastingdienst samenwerken bij het afpakken van crimineel vermogen. Sinds vorig jaar bestaan er ook zogenaamde ‘tweede afpakrondes’. Als een veroordeelde in hoger beroep gaat, wordt bij hem opnieuw gezocht naar geld, sieraden of dure auto’s. Dat levert ook extra vondsten op. Sinds 2008 richt justitie zich al steeds meer op het afpakken van crimineel verdiend geld.

Een groot deel van het bedrag wordt gevormd door één zaak. Een schikking in de fraudezaak rond de First Curaçao International Bank van John Deuss leverde 34,5 miljoen euro op.

    • Anouk van Kampen