Merkel gaat in op uitnodiging Obama - eerste bezoek sinds NSA-rel

Merkel en Obama schudden elkaar de hand tijdens een persconferentie in Duitsland. Op deze foto van 19 juni wist Merkel nog niet dat ze door de NSA was afgeluisterd. Foto AFP / Jewel Samad

Angela Merkel is ingegaan op de uitnodiging van president Barack Obama om binnenkort een bezoek te brengen aan de Verenigde Staten. Dat heeft de woordvoerder van de Duitse bondskanselier bekendgemaakt, meldt persbureau AP. De Amerikaanse president nodigde Merkel eerder vandaag telefonisch uit.

Het wordt het eerste bezoek van Merkel aan Washington sinds de onthulling dat haar mobiel werd afgeluisterd door de NSA. Obama zou hier volgens bepaalde bronnen al jaren van hebben geweten. De eerder zo goede relatie tussen de regeringsleiders kwam zwaar onder druk te staan.

Obama zocht vandaag telefonisch contact met Merkel om haar beterschap te wensen nadat zij haar bekken brak bij het langlaufen. De bondskanselier moet drie weken rustig aan doen, maar loopt intussen wel rond op krukken.

De laatste keer dat Merkel een officieel bezoek bracht aan het Witte Huis was in 2011.

    • Laura Klompenhouwer