Mein Kampf-verkoper volgende week naar politie

Van Eyk in zijn galerie aan de Amsterdamse Singel (Foto ANP)

De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck moet zich volgende week melden op het politiebureau voor de verkoop van het boek Mein Kampf van Adolf Hitler.

De zaak loopt al maanden. In oktober deed Federatief Joods Nederland aangifte tegen de handelaar wegens het zaaien van haat. Van Eyk ging destijds bij Pauw & Witteman in debat met Herman Loonstein over de verkoop van het boek:

Van Eyck verwacht niet veel van het bezoek aan de politie. “Ik laat mijn tandenborstel thuis”, zegt de galeriehouder woensdag. Hij heeft geen advocaat in de arm genomen. Het Openbaar Ministerie liet eerder weten de tijd te nemen om de zaak ‘zorgvuldig’ te onderzoeken.

Van Eyck vindt het onzin dat het boek dat de nazileider in de jaren twintig van de vorige eeuw schreef sinds 1974 is verboden in Nederland. “Het is gratis te downloaden op internet, dus waarom zou je het niet mogen kopen?”

Federatief Joods Nederland vindt de verkoop opruiend en riep het OM op de exemplaren in beslag te nemen. 

De belangstelling in Mein Kampf is volgens Van Eyck groot. Hij wil niet ingaan op de verkoopcijfers, ‘maar de stapel slinkt’. “Geïnteresseerden komen uit het hele land”, licht hij toe. “Het zijn vooral academici en mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis.”

Van Eyck legt het verboden boek niet in de etalage. Hij benadrukt dat zijn winkel aan het Singel niet volstaat met neonazi’s. “Die halen het wel van internet.” (Novum)